Nederlanders: we geven via internet geen informatie

Zeventig procent van de Nederlanders vindt het onveilig om persoonlijke informatie via internet door te spelen aan de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIPO onder 1245 Nederlanders van zestien jaar en ouder.

Dit percentage ligt internationaal gezien aan de hoge kant. Globaal vindt 64 procent overheidssites onveilig om hier bijvoorbeeld een creditcardnummer of bruto jaarsalaris door te geven. Landen waarin het gevoel van onveiligheid het grootst is zijn Duitsland (85 procent), Japan en Frankrijk (beiden 84 procent), blijkt uit de internationale resultaten van Taylor Nelson Sofres. Finland (37 procent), Hongkong (32 procent) en Denemarken (31 procent) zeggen het vaakst deze sites veilig te vinden.

Het gevoel van veiligheid verschilt ook met leeftijd en geslacht. Mensen onder de 25 en mannen vinden overheidssites het veiligst. Vrouwen tussen de 25 en 44 het minst veilig.

Ondanks de angst onder Nederlanders worden de websites van de overheid in Nederland relatief veel bezocht. Van de Nederlandse bevolking maakt 31 procent hier wel eens gebruik van. Elf procent om ,,informatie in te winnen'', tien procent om de overheid van ,,informatie te voorzien'' over zichzelf of het huishouden, zes procent om ,,overheidsformulieren'' zoals een belastingformulier uit te printen en vijf procent om ,,overheidsdiensten of -producten te betalen'' met een creditcard of bank/gironummer. Met 31 procent surfers op overheidssites staat Nederland op de zesde plaats. Noorwegen staat op nummer één, gevolgd door Denemarken en Canada.

Een hoog internetgebruik betekent echter niet altijd dat een land ook veel gebruik maakt van haar overheidssites. Het onderzoek laat zien dat een aantal landen waarin het internetgebruik goed is ontwikkeld, het gebruik van overheidssites opvallend laag is. Dat is het geval bij Korea en Groot Brittannië, waar in beide gevallen slechts een derde van de internetters wel eens op websites van de overheid surft.