Miloševic spant kort geding aan tegen premier Kok

De Nederlandse advocaat Nico Steijnen spant namens zijn cliënt, Slobodan Miloševic, een kort geding aan tegen premier Kok. De advocaat van de ex-president van Joegoslavië wil de rechtmatigheid van de uitlevering van Miloševic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag aanvechten.

,,De grondrechten van Miloševic zijn geschonden'', zei Steijnen vanmorgen in een toelichting. ,,We hebben daar eerder in een kort geding aandacht voor gevraagd, maar toen oordeelde de Nederlandse rechter dat hij daartoe niet bevoegd was om te oordelen.'' Steijnen kondigde vervolgens aan dat hij in hoger beroep zou gaan, maar dat wordt hem zo zegt hij ,,absoluut onmogelijk'' gemaakt. ,,Aangetekende brieven die ik naar Miloševic stuur, worden onderschept en komen niet aan. Dossiers kunnen niet worden gewisseld.'' Milošovic kan nergens zijn recht halen'', zo vindt de advocaat. In een brief aan premier Kok, gedateerd 29 oktober, dringt Steijnen er op aan om een oplossing te vinden voor deze impasse. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog geen antwoord ontvangen en daarom spant hij een kort geding aan. De woordvoerder van Kok meldt dat Steijnen antwoord krijgt, maar hij wil niet zeggen wat dat antwoordt inhoudt.

In augustus oordeelde rechter A.Paris in het kort geding dat was aangespannen tegen de Nederlandse staat, dat de regering niet hoeft te ijveren voor de onmiddellijke vrijlating van Miloševic uit het VN-cellencomplex in Scheveningen. Steijnen cum suis eiste dat Miloševic onmiddellijk zou worden vrijgelaten, omdat volgens hen de ex-president door middel van ,,kidnapping en mensenhandel' is uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Paris stelde ook dat een Nederlandse rechter niet bevoegd is om te beslissen over de vrijlating van Miloševic.

Vorig week maakte Steijnen ook bekend dat hij een kort geding gaat aanspannen tegen Michail Wladimiroff. Deze Nederlandse advocaat is door het Joegolavië-tribunaal, samen met de Brit Steven Kay en de Servier Branislav Tapuskovic, aangewezen als amicus curiae (vriend van het hof) omdat Miloševic een advocaat weigert. Steijnen eist dat Wladimiroff nadrukkelijk afstand neemt van de pretentie dat hij Miloševic vertegenwoordigt.