Libië stuurt troepen naar Bangui

Libië heeft gisteren troepen en militair materieel gestuurd naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om de bedreigde president Ange-Félix Patassé te steunen.

De presidentiële garde die al voor een deel uit Libische militairen bestond, kwam zaterdag in botsing met troepen die loyaal zijn aan de afgezette legerleider generaal François Bozize. Die troepen namen de wapens op toen het regeringsleger de generaal probeerde te arresteren op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in mei. De generaal had de president eerder gesteund bij muiterijen van het leger in 1996 en 1997. Bozize heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de couppoging van een half jaar geleden.

Vanochtend werd er in de hoofdstad Bangui nog steeds geschoten. Scholen, banken en de meeste winkels bleven gesloten. Hoeveel doden en gewonden zijn gevallen, is niet bekend. Een speciale VN-gezant in de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Senegalese generaal Lamine Cisse, probeert het conflict met onderhandelingen tot een vreedzaam einde te brengen.