Kinderverkrachting schokt Zuid-Afrika

Geïnspireerd door de wijdverbreide mythe dat seks met een maagd een aidslijder van zijn ziekte kan genezen, vergrijpen steeds meer Zuid-Afrikaanse mannen zich aan kinderen en zelfs aan baby's. Dat heeft in Zuid-Afrika tot grote ongerustheid en verontwaardiging geleid.

Voor het gerechtsgebouw in de stad Upington demonstreerden gisteren 3.000 betogers voor herinvoering van de doodstraf. Binnen stonden zes mannen terecht die worden verdacht van de verkrachting van een negen maanden oud meisje. Een van de verdachten is vermoedelijk besmet met het virus wat tot aids leidt. ,,Zuid-Afrika heeft een nieuw dieptepunt bereikt'', verklaarde een van de initiatiefnemers van de demonstratie, directeur Kelly Hatfield van de organisatie People Opposed to Women Abuse (POWA).

Volgens Hatfield heeft de sterk uitgebreide aidsvoorlichting van de laatste jaren niet geleid tot het doorprikken van de mythe dat gemeenschap hebben met een maagd voor aidslijders levensreddend is. De mythe heeft alleen maar gewonnen aan kracht. ,,En op jacht naar een maagd willen de mannen geen enkel risico lopen'', zei Hatfield. ,,Daarom kiezen ze het liefst heel jonge kinderen.''

Drie dagen voordat vorige week het negen maanden oude meisje door het zestal werd gepakt, verkrachtte een grootvader zijn driejarige kleinkind. In diezelfde week was een tweejarig meisje het slachtoffer van twee ooms.

Het afgelopen jaar werden 21.000 gevallen van kinderverkrachting bij de politie gemeld, maar volgens vrouwenorganisaties is dit niet meer dan de top van de ijsberg. De meeste verkrachtingen werden uitgevoerd door familieleden van de kinderen.

De sterke toename van het aantal mannen dat zich aan kinderen vergrijpt, wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de aidsepidemie die in Zuid-Afrika om zich heen grijpt, zei Glenys van Halter van South Africa Stop Child Abuse. Meer dan een op de vijf volwassenen is besmet. Maar volgens Van Halter spelen ook andere factoren als armoe en alcoholisme een rol. ,,De machteloosheid uit zich in woede. Zuid-Afrika heeft nu eenmaal een geschiedenis van geweld. Wij communiceren door geweld.''

Volgens de officiële statistieken lopen vrouwen nergens ter wereld zo'n grote kans om slachtoffer te worden van verkrachting als in Zuid-Afrika.