Kamerfracties hekelen beleid Van der Ploeg

De kamerfracties van de VVD, D66 en Groen Links zijn vernietigend in hun oordeel over het handelen van staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur) in het conflict met het Holland Festival.

Dit weekeinde trad het bestuur van het festival af omdat het vindt dat Van der Ploeg te lang treuzelt met zijn besluiten en te weinig subsidie toezegt. Hierdoor komt het voortbestaan van het festival in gevaar.

Kamerlid A. Nicolaï (VVD): ,,Van der Ploeg heeft laks, traag en niet netjes gehandeld. Ik twijfel of hij wel recht wil doen aan het Holland Festival. Eerder al bleek dat hij liever mooi, jong en allochtoon ziet dan een instituut van bewezen kwaliteit.''

Kamerlid B. Dittrich (D66): ,, Dit is een nodeloze escalatie van een discussie die veel te lang heeft geduurd. Het betekent een dikke onvoldoende voor Van der Ploeg en een zwarte bladzijde in zijn politieke nalatenschap.''

VVD, D66 en Groen Links hebben alle begrip voor het aftreden van het festivalbestuur. Nicolaï: ,,Dit is niet een bestuur van actievoerders, dat zegt al wat. Ze hebben goede gronden om deze stap te nemen.'' Dittrich: ,,Dit is consequent. Ik hoop dat het aftreden slechts een fase in de onderhandelingen is en dat Van der Ploeg door deze dramatische stap wél in de buidel zal tasten. Anders wordt een mooi en prestigieus festival door bureacratisch gesteggel de nek omgedraaid.''

De PvdA-fractie blijft achter partijgenoot Van der Ploeg staan, en hekelt het afgetreden bestuur. Kamerlid J. Belinfante (PvdA): ,,Dit is een heilloze, overhaaste stap. Het bestuur probeert een financiële doorbraak te forceren zonder kwalitatieve garanties te geven. We gaan niet zomaar geld weggeven.''

De Kamerleden zien geen rol voor de Kamer in het oplossen van het conflict, maar zijn allen van plan om vragen aan Van der Ploeg te stellen in het overleg over de cultuurbegroting van de vaste Kamercommissie op 3 december. Alleen Dittrich wil proberen in de Kamer zelf `geld bijeen te sprokkelen'. Nicolaï: ,,We hebben vorig jaar al veertig miljoen extra voor hem geregeld, we blijven niet aan de gang.'' Belinfante: ,,We kunnen hoogstens aan Van der Ploeg vragen hoe het verder moet.''

Van der Ploeg is in Indonesië en wil pas volgende week reageren.