Internetgokkers door Justitie aan banden gelegd

Mensen die willen gokken via internet moeten in de toekomst hun persoonsgegevens laten registreren. Ook legale aanbieders van gok-sites moeten aan striktere voorwaarden gaan voldoen, zoals waarborgen voor een eerlijk spelverloop, versterkt toezicht en een integriteitstoets.

Dat heeft staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. Voordat een aanbieder wordt toegelaten, gaat een aparte instelling toetsen of het spel voldoet aan criteria als het toevalskarakter, het gemiddeld uurverlies, de inzet per basisspel en de wijze van uitkeren.

Volgens een woordvoerder van het ministerie wil Justitie het illegale gokken ontmoedigen door de toelating van de legale aanbieders op het internet te binden aan strenge regels. ,,Bij de aanbieders die wij certificeren weet de klant waar hij aan toe is. Dat betreft zowel de omgang met zijn persoonsgegevens, als de regels van het spel en de garantie dat eventueel gewonnen geld ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd.''

De persoonsregistratie van spelers is volgens Justitie nodig om te voorkomen dat minderjarigen gaan gokken via internet. Spelers zullen ook `digitaal gevolgd' worden. Bij een te groot verlies kan een spelverbod worden opgelegd.

Behalve het reguleren van de virtuele gokmarkt, wil het kabinet ook de fysieke gokmarkt verder openbreken. De komende jaren worden grote loterijen (zoals de Postcode Loterij en de Staatsloterij) allen aan hetzelfde regime onderworpen, zodat een meer transparante markt ontstaat.

Over drie jaar zullen drie nieuwe vergunningen uitgegeven worden, die mogelijk ook voor buitenlandse aanbieders open komen te staan. Als de aanbieders ook virtuele gokactiviteiten willen ontplooien, zullen die aan de nieuwe strenge regels onderworpen worden.

De Justitiewoordvoerder erkent dat volledige controle op gokken op internet onmogelijk is. Justitie hoopt door betere samenwerking met internetaanbieders en beheerders van goksites ten minste de Nederlandse markt en Nederlandse gokkers beter in de gaten te kunnen houden.