Hiaten in controle vliegveld Chicago

Veiligheidsprocedures op Amerikaanse vliegvelden liggen opnieuw onder vuur nadat een gewapende man zondag op het internationale vliegveld O'Hare in Chicago bijna een vliegtuig kon instappen.

De 27-jarige man uit Chicago wist met enkele messen, een bus traangas en een verdovingspistool door metaaldetectoren te lopen en kon enkele controles te omzeilen. Pas bij een controle van zijn handbagage door personeel van vliegtuigmaatschappij United Airlines, vlak voor de man een vliegtuig naar Nebraska wilde instappen, werden de wapens gevonden.

Het is niet duidelijk waarom de man wapens wilde meenemen. In een televisieinterview zei hij dat hij haast had en dat de wapens ,,per ongeluk'' in zijn handbagage zaten. Volgens de FBI was de man niet van plan een aanslag te plegen. Vier beveiligingsbeambten zijn ontslagen, vijf tot acht andere beambten zijn geschorst.

Het incident heeft opnieuw vragen opgeroepen over de beveiliging van Amerikaanse vliegvelden. De beveiligingsbeambten waren allen in dienst van het commerciële bedrijf Argenbright Security Inc., en werden ingehuurd door vliegtuigmaatschappij United Airlines. Hetzelfde bedrijf verzorgt ook de beveiliging op veertien andere Amerikaanse luchthavens. Vorige maand kondigde de Federal Aviation Administration (FAA) een onderzoek aan naar Argenbright. Volgens de FAA zou het bedrijf de antecedenten van zijn werknemers niet voldoende onderzoeken.

De Amerikaanse Senaat stemde vorige maand voor het inzetten van extra agenten op 140 vliegvelden om aanslagen zoals die van 11 september te kunnen voorkomen. De kapers van de vliegtuigen die toen invlogen op de WTC-torens en het Pentagon waren in het bezit van messen en wisten door de controle op luchthavens heen te komen. Het Huis van Afgevaardigden pleitte echter voor extra supervisie van commerciële beveilingingsbeambten. Tot de Senaat en het Huis van Afgevaardigden het eens zijn, zijn vliegtuigmaatschappijen verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthavens.

De Amerikaanse minister van Transport, Norman Mineta, pleitte gisteren voor een federale controle van de luchthavens. ,,Dit fiasco is het bewijs dat vliegtuigmaatschappijen nog steeds niet het nodige doen om veiligheid te kunnen garanderen'', aldus de minister. Mineta zei tevens dat dit sinds 11 september niet het enige incident is geweest waarbij de beveiliging van luchthavens faalde.