Duitsland helpt VS met 3.900 militairen

De Duitse regering is van plan in te gaan op het verzoek van de Verenigde Staten om in totaal 3.900 militairen en hulpverleners ter beschikking te stellen voor operaties in Afghanistan.

Dit is aan het begin van de middag door bondskanselier Gerhard Schröder bekendgemaakt. Duitsland biedt de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen terrorisme militairen aan die zijn gespecialiseerd in het bestrijden van nucleaire, biologische en chemische wapens. Verder stelt Berlijn medische diensten, speciale eenheden en luchttransport- en marine-eenheden voor de beveiliging van scheepvaartroutes ter beschikking. Het aanbod omvat geen grondtroepen.

Schröder zei tijdens een persconferentie aan het begin van de middag dat het Duitse aanbod in nauw overleg met de Verenigde Staten tot stand is gekomen. Het Duitse aanbod is gedaan ,,uit solidariteit met de Verenigde Staten, waaraan ik keer op keer uiting heb gegeven'', aldus Schröder. Hij zei dat de VS Duitsland hadden gevraagd om het pantservoertuig van het type Fuchs, gespecialiseerd in het opsporen van besmetting op de grond, ter beschikking te stellen.

Van de Europese landen speelt Duitsland naast Groot-Brittannië een vooraanstaande rol in de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen terrorisme. Bondskanselier Schröder heeft onmiddellijk na de terreuraanslagen van 11 september in Washington en New York de ,,onvoorwaardelkijke solidariteit'' van Duitsland toegezegd.

Schöder en zijn minister van Buitenslandse Zaken, Joschka Fischer, hebben steeds beklemtoond dat Duitsland ,,internationaal meer verantwoordelijkheid moet dragen'' en dat dit ook inhoudt dat Duitsland bereid moet zijn een ,,militaire bijdrage'' te leveren aan de strijd tegen het terrorisme.

Voor de Duitse bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme is instemming van het Duitse parlement, de Bondsdag, vereist. Deze zal zich in de loop van volgende week over het voorstel buigen. Schröder zei op de persconferentie er alle vertrouwen in te hebben dat het Duitse militiare pakket ,,effectief zal bijdragen'' aan de strijd tegen het terrorisme.

In augustus had de rood-groene coalitie van Schröder in de Bondsdag de steun van de oppositie nodig om aan een meerderheid te komen voor de zending van troepen naar Macedonië. In een eerste reactie beklemtoonde ook fractievoorzitter Merz van de christen-democratische oppositie in de Bondsdag dat het er in de eerste plaats om gaat ,,solidariteit met de VS tot uitdrukking te brengen''.

Het voorstel dat de regering-Schröder over de Duitse bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme zal doen, beperkt zich vooralsnog tot het beschikbaar stellen van troepen en materieel voor de periode van een jaar.

Het is nog niet precies bekend wanneer de Duitse troepen eventueel worden ingezet, maar naar verwachting zal dat nog in de loop van dit jaar het geval kunnen zijn.