Centrale bank grijpt in bij bedrijf zonder vergunning

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ingegrepen bij een 'financiële' instelling, die zonder vergunning als bank opereerde. De centrale bank heeft een bewindvoerder aangesteld bij het bedrijf, Blankenhoef Participatie. De bewindvoerder moet de verkregen leningen (in totaal 13 miljoen gulden) proberen zo veel mogelijk terug te betalen aan de benadeelde cliënten.

Dat heeft De Nederlandsche Bank vanmorgen bekend gemaakt. ,,Wij kregen telefoontjes binnen van consumenten die verbaasd waren over de hoge rente die het bedrijf verstrekte'', aldus een zegsman. De bank heeft een zogenoemde toezichtslijn waar consumenten terecht kunnen met vragen. Blankenhoef Participatie uit Hoevelaken bood een rentevergoeding aan van 2 procent per maand, over leningen met een looptijd van een jaar. ,,Het bedrijf heeft het geld vervolgens weer uitgezet.'' De financiële situatie van Blankenhoef Participatie is penibel. ,,De bewindvoerder moet het bedrijf liquideren en proberen de leningen af te lossen. Het gaat daarbij om 150 leningen.'' Hoeveel gedupeerden er zijn, weet de woordvoerder niet. De centrale bank is vorige maand, nadat duidelijk was geworden dat Blankenhoef zonder de benodigde vergunning werkte, naar de rechter gestapt.

Het is de tweede keer dit jaar dat De Nederlandsche Bank een zogeheten noodregeling bij de rechter heeft gevraagd voor een bedrijf dat zonder vergunning actief is. Daarbij wordt een bewindvoerder aangesteld. De eerste keer ging het om de firma Bedrijfsbeheer Kremer uit Assen. Eind vorig jaar stelde de centrale bank ook een bewindvoerder aan bij tussenpersoon Bouwman.