BA wil nog steeds met KLM fuseren

British Airways (BA) wil nog steeds fuseren met luchtvaartmaatschappij KLM. Dit heeft topman R. Eddington vanochtend verklaard bij de bekendmaking van een zwaar kwartaalverlies.

BA zag de nettowinst in de maanden juli, augustus en september met 85 procent dalen tot 19 miljoen pond (68 miljoen gulden) als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. De kwartaalomzet daalde vergeleken met vorig jaar met 11,8 procent tot 2,25 miljard pond. Het bedrijfsresultaat zal voor het hele jaar ,,significant'' lager uitvallen, verwacht Eddington.

,,Als de Europese luchtvaart wil kunnen concurreren met de Amerikaanse, zullen luchtvaartmaatschappijen moeten fuseren zoals de Noord-Amerikaanse carriers in de jaren '80 en '90 hebben gedaan'', zei Eddington vanochtend tijdens een telefonische conferentie. ,,KLM is (in dat proces) een zeer belangrijke mogelijkheid als we een weg vooruit vinden.''

KLM vindt de woorden van Eddington ,,bijzonder vriendelijk'', maar is op korte termijn niet geïnteresseerd in een fusie. ,,We willen eerst de crisistijd doorkomen'', zegt een woordvoerder. Met de Britten wordt op dit moment wel gesproken over een ,,tactische alliantie'', maar een fusie is niet aan de orde. KLM en BA willen bepaalde activiteiten samenvoegen als dit op eenvoudige wijze tot meer efficiëntie leidt.

BA gaat 7.000 mensen ontslaan, houdt vliegtuigen aan de grond en en heeft verschillende vliegroutes geschrapt door het wegblijven van passagiers. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn volgens Eddington ,,veranderlijk''. BA heeft 1,1 miljard pond in kas en kan volgens de topman nog 800 miljoen pond lenen. Het luchtvaartconcern heeft voor 1,5 miljard pond aan bezittingen die eventueel kunnen worden verkocht. BA wil dit jaar 25 miljoen pond besparen met salarisverlagingen.

In Duitsland zijn piloten van luchtvaartmaatschappij LTU akkoord gegaan met een salarisvermindering van 10 procent en de bevriezing van lonen tot in 2004. LTU, voor 49 procent in handen van het bankroete Swissair, denkt zo voorlopig zelfstandig verder te kunnen.