Acht jaar geëist voor drugshandel

Acht jaar heeft het openbaar ministerie in Amsterdam gisteren geëist tegen de van grootschalige hasjhandel verdachte, voormalige autocoureur Charles Z.

Officier van justitie J. Plooy tilde er zwaar aan dat Z. eerder veroordeeld is geweest wegens handel in softdrugs en daarvan kennelijk niets heeft geleerd. Z. was in de jaren negentig middelpunt van een veelbesproken strafzaak, waarin hij wegens het leiden van een drugsorganisatie uiteindelijk tot vijf jaar cel werd veroordeeld. Direct na januari 1997, en misschien zelfs tijdens zijn detentie, zou Z. weer met de drugshandel zijn begonnen. Ook ditmaal weer naar Groot-Brittannië.

Verder gold als verzwarend omstandigheid dat Z. op het moment van zijn aanhouding een revolver, Smith & Wesson kaliber .38, bij zich droeg en daarmee een politeman bedreigde.

Ten slotte liet de officier voor een hoge straf meewegen dat Z. een vervalste gemeentelijke identiteitskaart op naam van H.Klugt bij zich droeg.

Tegen zes medeverdachten van Z. eiste Plooy de afgelopen weken straffen tot drie jaar cel. Plooy kondigde aan dat Z. opnieuw onderwerp zal worden van een strafrechtelijk financieel onderzoek. In zijn vorige zaak veroordeelde de rechter hem in hoger beroep tot betaling van ruim 27 miljoen gulden. Donderdag krijgt Z. het laatste woord.