Zoeken naar paar mln dollar

Op 7 of 8 januari, een week nadat het twee maanden durende testverbod in de Formule I is afgelopen, gaat de Nederlandse autocoureur Christijan Albers weer testen bij het Formule I-team van Minardi, in Spanje of Italië. De 22-jarige Albers maakte afgelopen jaar twee testdagen bij de Italiaanse renstal, minder dan contractueel vastgelegd. Na het vertrek van Fernando Alonso naar het FI-team van Renault is bij Minardi een plek vrijgekomen voor het nieuwe seizoen, dat in maart in Australië begint.

Hoeveel betaal je voor deze test?

Christijan Albers: ,,Niks. Ik had nog testdagen te goed. De testen die ik dit jaar nog zou doen, zijn eigenlijk opgeslokt door Alex Yoong (de Maleisiër die aan het einde van het voorbije raceseizoen bij Minardi het stuur overnam van Tarso Marques, red.). Die moest zo snel mogelijk aan zijn wagen wennen. Dat heeft mij de das omgedaan.''

Begin oktober zou je gaan testen voor een ander Formule I-team. Waarom is dat niet doorgegaan?

,,Dat is op het laatste moment uitgesteld. Mijn stoeltje was al gemaakt met het oog op die test en de vrachtwagen was al met mijn wagen onderweg naar Barcelona, waar ik die test zou gaan doen. Die test komt er waarschijnlijk nog wel, ook die heb ik te goed.''

Hoeveel andere kandidaten zijn er om Alonso op te volgen bij Minardi?

,,Niet zoveel. Aan één kant is het voor mij positief dat door de inzakkende economie bedrijven niet meer zo gauw een coureur sponsoren om in de Formule I te komen. Daardoor zullen teams eerder met een lager bedrag akkoord gaan. Dat is mijn kans. Dit jaar waren we dicht bij een plek in de Formule I, voor volgend jaar heb ik net dat laatste zetje nodig. Als we er nog één grote sponsor bij krijgen, is er een mogelijkheid. Positief is dat de sponsors die ik nu om me heen heb, zoals mijn kledingman Piet Thielen, het indirect mogelijk maken een grotere vis binnen te halen. En dan gaat het niet om een tonnetje, maar om een paar miljoen dollar.''

Krijgt je avontuur bij Mercedes in de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) een vervolg?

,,In principe wil ik doorgaan, maar het zal afhangen van wat in in de Formule I kan gaan doen.''