Zegepraal van flora

Hortifair 2001, 31 oktober - 3 november, Rai Amsterdam

Telefoon vooraf. Hortifair 2000 had ik weliswaar bezocht, maar slechts de tuinbouw. De bloemen op de bloemenafdeling waren als een muur op me af gekomen. `Die komen volgend jaar', schreef ik. Daar hield men mij aan. Ik sloeg op Hortifair 2001 dus noodgedwongen de tuinbouw over, die komt dan volgend jaar.

Bloemen dus. Schuldbewust schonk ik achterstallige aandacht aan hybride snijbloemen als de goudgele Mother's Day, de abrikooskleurige roos Queensday, bewonderde oriëntaalse potplanten als Baby Love en Disco, stonds stil bij de fuchsia Winston Churchill, en dan was natuurlijk de chrysantenfamilie vertegenwoordigd met Statesman, Reagan Improved, en Carter. Ik liet mij door een standman van Rampp Jungpflanzen (sinds 1913) uit Beieren inlichten over de staat van het kleurrijke hydrangea-segment, Enrique Montalbán voerde me door zijn bonte anjeruitstalling, een mevrouw van Kum Wha Industry nam me mee naar Orchid School. Welriekend, schitterend, prachtig. Ik begon me te herinneren waarom ik vorig jaar aan de bloemen voorbij ging. Na tien minuten zie je door de bloemen het boeket niet meer. Ik keek in mijn papieren. De uit het Overdinkelse afkomstige schikster Suzanna Scheffer kreeg de oorkonde voor het mooiste bruidsboeket voor Máxima, waarin onder meer komkommers en kiwi's. Een ongedacht product? Moest ik zoeken naar de Forever Flowers Floral Preservative Kit, een 1,7 liter container met deksel en hengsel en circa 1 kg zwaar (24 kits per doos, 100-200 bloemen per kit)? Er blijkt namelijk een gat te zitten tussen het moment waarop de bloemen bloeien en de gunstige gelegenheid om dat aan den volke te tonen, zoals huwelijk, promoties, of begrafenissen. En de bloeiverlengende Preservative Kit is in dat gat gesprongen. Misschien moest ik toe op de felroze Monet, `een stabiele, gemakkelijk inpakbare, stevigstelige groenrander die het hele jaar door groene randen en korte internodiën maakt'. Intrigerend.

Natuurlijk was er ook de dienstensector, met de orderhotline Fleur Ami, vazenmakers, kratfabrikanten, rolwagenleveranciers, kassenbouwers, waterverzorgers, grondwerkers. Stands ook van logistiek en automatisering. Maar die konden net zo goed op de afdeling tuinbouw staan. Specifiek bloemen, ditmaal. Toen stuitte ik op Jonge Planten Grünewald b.v. Ik wees op een plant in een pot.

,,Een zaailing van weefselkweekouders, zeker?''

,,De hoed en de rand, meneer'', zei de Grünewaldman hoofdschuddend. ,,Kant en wal bovendien. Nee, dit is de Coleus canin-Hybride Katzenschreck. De geur die deze nouveauté dus verspreidt is voor vreemde katten en honden dusdanig irritant, dat deze de omgeving waarin de plant staat dus vermijden.''

Bijzonder, heel bijzonder. Ongedacht was toch de vondst bij de firma Bioteam Vaas met daarin een Spathiphyllum en een Betta splendens (aziatische vechtvis). De perfecte samenwerking tussen vis en plant, in de natuur ook wel symbiose genoemd. In Amerika wordt dit ook wel het `loving couple' genoemd. Deze exotische vis leeft van de wortels van de plant. De sterke kamerplant, de Spathiphyllum, betrekt haar voedingsstoffen uit de uitwerpselen van de vis. Een perfect staaltje van natuurlijke samenwerking. Bioteam vraagt weinig verzorging, maar zorg er wel voor dat de wortels altijd water tot hun beschikking hebben