Windows XP in China voor een tientje te koop

Omgerekend een tientje, dat kost de nieuwe Chineestalige versie van Windows XP in China op de zwarte markt. Komende donderdag wordt de Chinese versie van dit Microsoft-besturingsprogramma officieel in China gelanceerd, maar de software is nu al volop te koop in Zhongguancun, de computer- en softwaremarkt rond de Universiteit van Peking. Dat meldde het Chineestalige avondblad Beijing Evening News onlangs.

Volgens de verpakking gaat het om een versie van Windows XP die ,,officially copyrighted'' zou zijn, maar de echte versie van Microsoft moet tegen de vijfhonderd gulden gaan opbrengen. Veel stedelijke Chinezen hebben momenteel een pc thuis staan, vaak met een Chineestalige versie van Windows. Het aantal illegale kopieën in omloop ligt waarschijnlijk vele malen hoger dan het aantal legale exemplaren, en het idee dat het illegaal of immoreel is om software te kopiëren leeft nauwelijks. Chineestalige programma's werken met eenzelfde toetsenbord als Westerse programma's. Meestal brengt de gebruiker de klank van een of meerdere Chinese karakters in het Westers alfabet in, het programma geeft dan op het scherm een aantal karakters waaruit de gebruiker het gewenste karakter of de gewenste combinatie van karakters kan selecteren. Dat lijkt omslachtig, maar geoefende gebruikers kunnen zeer snel met dergelijke systemen werken.

Volgens een rapport van de Business Software Alliance neemt China na Vietnam de tweede plaats in als producent van illegale software. Verlies voor de branche in China: ruim een miljard dollar.

    • Garrie van Pinxteren