Weer couppoging archipel Comoren

Opnieuw klonken er dit weekeinde schoten op het eilandje Anjouan in de Indische Oceaan. En al snel hadden de 700.000 inwoners van het eiland door dat er een poging werd gedaan om de zittende president Bakar af te zetten. Niets nieuws voor Anjouan, zelfstandig onderdeel van het eilandenrijk Comoren, ten noorden van Madagascar. In de archipel zijn sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975 26 staatsgrepen en talloze pogingen daartoe ondernomen.

Dit weekeinde probeerde kolonel Saïd Abeid Abderemanein de macht over te nemen van de zittend president Mohamed Bakar. Zonder succes. ,,Ik heb de complete controle over Anjouan'', meldde Bakar gisterochtend. ,,Hoofden zullen rollen. Sommige mensen hebben mijn vertrouwen beschaamd en hebben misbruik gemaakt van de rust die ik op het eiland heb gebracht'', aldus de president, die zelf drie maanden geleden door een coup op kolonel Abeid aan de macht kwam.

Het was de derde couppoging tegen Bakar sinds hij in augustus aan de macht kwam. Bakar wil het eiland terugbrengen bij de Federale Islamitische Republiek van de Comoren. Anjouan scheidde zich in 1997 samen met het eilandje Muheli af van de rest van de Comoren.

Kolonel Abeid vindt dat het belang van Anjouan geschaad zal worden wanneer het eiland weer onderdeel wordt van de Comoren. Volgens de kolonel kreeg Anjouan voor de afscheiding van 1997 te weinig geld uit de export van kruidnagels en ylang-ylangbloemen naar Europa.

Een referendum op 23 december moet uitmaken of de bevolking van Anjouan ook terug wil keren tot de archipel. Samensmelting zal volgens voorstanders een einde maken aan de vele coups en couppogingen op de Comoren.