Vormcrisis PSV duurt voort bij sterker Sparta

De voetballers van PSV hebben zaterdagavond voor de vijfde keer dit seizoen een competitienederlaag geleden. Sparta won in het uitverkochte Kasteel met 2-1 van de landskampioen.

Vier dagen na de uitschakeling in de Champions League tegen Galatasaray bleek PSV nog niet hersteld van de vormcrisis die aan het begin van het seizoen begon. Trainer Gerets heeft geen verklaring voor de opmerkelijke terugval. De afgelopen twee seizoenen was PSV superieur in de eredivisie. Gerets krijgt in het openbaar geen kritiek van de spelers. Voorzitter Van Raaij zegt ook nog vertrouwen te hebben in de trainer met wie hij bevriend is.

Sparta verdiende de zege op PSV, dat vooral in de verdediging veel steken liet vallen. International Hofland werd node gemist. In de aanval camoufleerde Kezman zijn gebrek aan vorm met de openingstreffer. De Joegoslaaf scoorde al na acht minuten. Na een kwartier zorgde Winter voor de gelijkmaker. Halverwege de tweede helft maakte Koevermans het winnende doelpunt voor Sparta.

Fortuna Sittard verraste zaterdagavond met een 1-0 zege op Heerenveen. Doelman Ruud Hesp was uitblinker bij de thuisploeg. Een rake kopbal van Volmer bracht Fortuna de tweede zege van het seizoen. Heerenveen dankte de nederlaag aan slordig spel. De Friese ploeg speelde in een gezapig tempo en kon daardoor niets afdwingen. Fortuna verstoorde de opbouw van de middenvelders Radomski en Jensen in een vroeg stadium. Daarmee haalde de ploeg van trainer Vérel de angel uit het spel van Heerenveen.

In navolging van Fortuna behaalde Roda JC een thuiszege. In Kerkrade won de rijkste club van Limburg met 3-1 van FC Groningen. De Griek Anastasiou bevestigde zijn status van goaltjesdief. Hij scoorde twee keer. Roda steeg na de derde competitiezege naar de zestiende plaats. Hij bracht zijn totaal op zes treffers en is daarmee verantwoordelijk voor de helft van totale produktie. FC Groningen leed de zesde nederlaag in evenzovele uitwedstrijden.

In de Galgenwaard beleefde spits De Gier een opmerkelijk debuut voor FC Twente. Hij scoorde al na een minuut met een harde knal. De Gier werd vorige week overgenomen van het Schotse Dunferline. Hij moet bij FC Twente het gebrek aan scorend vermogen ongedaan maken. In de resterende 89 minuten zat er tegen FC Utrecht overigens weinig schot in de Enschedese aanval. Kuyt hielp de thuisploeg halverwege de tweede helft aan een 1-1 gelijkspel. FC Utrecht verloor al negentien duels niet meer voor eigen publiek in de competitie. De laatste nederlaag dateert van september 2000 en kwam tot stand tegen FC Twente.

NEC heeft de opmars van de laatste weken voortgezet. De ploeg won in Nijmegen dankzij een individuele actie van Schuurman met 1-0 van AZ. De treffer kwam vlak na rust tot stand. AZ verliet de verdedigende stelling in het laatste half uur. Een rode kaart voor Lee verstoorde de poging van de Alkmaarders om een gelijkspel af te dwingen. Hij duwde NEC'er Ax.

FC Den Bosch heeft een punt behaald in de Brabantse derby tegen RKC. In Waalwijk nam de thuisploeg na een 1-0 achterstand een 3-1 voorsprong. Den Bosch behaalde een zwaarbevochten 3-3 gelijkspel door treffers van Van der Hoorn en Mourad.