Verlieslijdend Stork schrapt 600 banen

Technische-dienstverlener Stork slaagt er dit jaar niet in winst te maken. De onderneming uit Naarden kan, tegen de eigen verwachting in, het verlies over de eerste zes maanden van 2001 dit jaar niet meer goedmaken.

In de eerste helft van het jaar werd een verlies van ruim 34 miljoen euro gemaakt. Om de verliezen te beperken gaat Stork 600 van de 18.000 arbeidsplaatsen schrappen.

Als gevolg van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten ziet Stork zich genoodzaakt vooral in te grijpen bij Stork Aerospace (bouw en onderhoud van vliegtuigen). In Stork Aerospace zijn de niet-failliete onderdelen van voormalig vliegtuigbouwer Fokker ondergebracht. Het aantal bestellingen voor onderhoud en reserveonderdelen van vliegtuigen liep de afgelopen maanden met 20 procent terug.

Volgens een woordvoerder van Stork is ook voelbaar dat American Airlines, een van de grootste klanten van het bedrijf, als gevolg van de luchtvaartcrisis in de Verenigde Staten een deel van zijn vloot aan de grond houdt. Daardoor komen 400 van de 4.500 arbeidsplaatsen bij Stork Aerospace in gevaar.

Bij de vestigingen van Stork Aerospace in Papendrecht en Hoogeveen verdwijnen voor eind 2002 circa 300 arbeidsplaatsen. Wegens de teruglopende orders voor vliegtuigonderhoud worden bij de vestigingen in Nieuw-Vennep en Hoogerheide nog eens 100 banen geschrapt. Stork verzorgt onder meer het onderhoud van de bijna 1.200 Fokkervliegtuigen die wereldwijd nog in gebruik zijn.

Verder is voor ongeveer 250 medewerkers werktijdverkorting van 20 procent aangevraagd, voor een periode van zes maanden. Behalve Stork Aerospace heeft ook de divisie Textile Printing (textieldruk) te lijden onder de economische teruggang. Hier verdwijnen 200 banen.

De andere twee kernactiviteiten van Stork, kippenslachtmachines en technische dienstverlening, presteren volgens Stork wel zoals voorzien. Het aandeel Stork daalde vanochtend met 70 eurocent tot 8,49 euro.