Verdachte onmiddellijk op vrije voeten

Een man die vrijdag terechtstond voor de Amsterdamse rechtbank, is onmiddelllijk op vrije voeten gesteld. Als gevolg van een landelijke staking van gerechtstolken was er geen tolk voor de verdachte.

De man was voor de politierechter verschenen voor het plegen van vier winkeldiefstallen en heling.

De zaak is uitgesteld tot 21 december, waardoor de rechter de verdachte niet langer in voorarrest wilde laten zitten. ,,De rechter heeft de eis van de officier van justitie ingeschat op hooguit een maand. Als de verdachte in voorarrest moet blijven totdat de zaak weer voorkomt in december, zit hij langer vast dan de eis. Daarom heeft de rechter het voorarrest in deze zaak afgeschaft'', aldus mevrouw M. van der Veen, persrechter van de rechtbank in Amsterdam. In december zal de verdachte weer worden opgeroepen om voor te komen.

In verband met de stakingen heeft de rechtbank in Amsterdam via het tolkenbureau vervanging gezocht. Dit waren allemaal officiële gerechtstolken. Van der Veen: ,,Ondanks de staking waren er gelukkig genoeg mensen bereid wel te tolken, waardoor de meeste zaken donderdag en vrijdag wel door zijn gegaan.''

Volgens Ellen Heertje, voorzitter van de sectie gerechtstolken van het Nederlandse Genootschap van Tolken en Vertalers (NGTV) zijn er naast de vrijlating van de winkeldief nog meer problemen geweest door de staking van de gerechtstolken. ,,In een andere zaak met een Engels sprekende verdachte heeft de rechter-commissaris zelf getolkt. Dat is in strijd met de wet, omdat hij daardoor een dubbelfunctie verrichtte. Ook is er een tolk gewraakt bij een zitting, omdat zijn Nederlands niet goed was.'' De rechtbank ontkende dit vanochtend.

Ellen Heertje vindt het vreselijk wat er is gebeurd. ,,Ik had nooit verwacht dat ik in deze positie terecht zou komen, want staken is iets vies in het milieu waar ik uit kom.'' Toch zag zij geen andere mogelijkheid en sluit zij niet uit dat er deze week nog een keer gestaakt wordt. ,,Het is vreselijk dat de rechtbank daardoor in de problemen komt, maar de misstanden hebben plaatsgevonden door de starre houding van de staatssecretaris. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen.''