Unionisten ruziën over David Trimble

De protestantse Democratic Unionist Party (DUP) verzet zich tegen pogingen om de gematigde unionistenleider David Trimble wederom tot premier van Noord-Ierland te kiezen.

De protestantse haviken kondigden gisteren juridische actie aan toen zich alsnog een oplossing aftekende voor de jongste bestuurlijke crisis in Noord-Ierland. Die ontstond doordat de volksvertegenwoordiging Trimble afgelopen vrijdag niet herkoos als eerste minister van de regionale regering. Hij kreeg onvoldoende steun doordat enkele protestantse dissidenten afhaakten.

Daarop besloot de kleine Alliance Party zaterdag, na intensief overleg met de Britse minister Reid van Noord-Ierse Zaken, enkele van zijn vijf afgevaardigden toe te laten treden tot de rangen van de pro-Britse unionisten. Daardoor zou de voor herverkiezing van Trimble noodzakelijke meerderheid toch worden gehaald. Dit zou vandaag moeten gebeuren, hoewel dat formeel te laat is. De DUP-hardliners willen dit aangrijpen om de herverkiezing van Trimble alsnog te blokkeren en het vredesproces te frustreren.

Trimble legde in juni zijn premierschap neer uit onvrede over het uitblijven van de afgesproken ontwapening door het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). De IRA besloot twee weken gelden alsnog een begin te maken met het inleveren van haar wapens. Dat was voor Trimble aanleiding te proberen weer premier te worden.

Zaterdagavond werd de Britse stad Birmingham getroffen door een bomaanslag. De circa dertig kilo explosieven die in een geparkeerde personenwagen verstopt zaten ontploften niet. Alleen het ontstekingsmechanisme ging af. Daardoor vielen er alleen enkele lichtgewonden. Een politiewoordvoerster zei dat het vermoedelijk gaat om een aanslag van de Real IRA, een militante afsplitsing van het Ierse Republikeinse Leger IRA. De Real IRA is tegen een vredesregeling met de protestanten.