Turkije dreigt N-Cyprus in te lijven

De Turkse premier, Bülent Ecevit, heeft de Europese Unie voor het eerst gedreigd met de annexatie van de Turkse Republiek Noord-Cyprus als `Brussel' besluit om `Zuid'-Cyprus lidmaatschap van de EU te verlenen. Ecevit zei dat in een gesprek met de Turkse krant Milliyet. Volgens Ecevit heeft Turkije, als Cyprus de EU binnenmag, twee mogelijkheden. Of Ankara annexeert de Turkse Republiek Noord-Cyprus (die alleen door Turkije wordt erkend) of Noord-Cyprus krijgt een speciaal statuut. Dat zou er op neerkomen dat Ankara verantwoordelijk is voor de defensie en buitenlandse zaken van het noordelijke gedeelte van het eiland, dat in 1974 door Turkije werd bezet.

Niemand betwijfelt inmiddels meer dat Cyprus tot de eerste golf van nieuwe lidstaten van de EU zal behoren. Economisch gezien staat Cyprus er goed voor. Daarnaast is het duidelijk dat Griekenland alleen zal instemmen met toetreding van Oost-Europese landen tot de EU, als tegelijkertijd Cyprus wordt toegelaten.

In Turkije stuit toetreding van Cyprus echter op groot emotioneel verzet. Veel Turken vinden dat Europa geen oog heeft voor de geschiedenis van het eiland. Het waren immers de Grieks-Cyprioten die voor 1974 de Turks-Cyprioten het leven zuur maakten, en niet andersom, aldus Ankara. De Turkse actie van 1974 was daarom geen `bezetting', maar een legitieme bescherming van mensen in nood.

Niet alleen premier Ecevit heeft de afgelopen dagen de aandacht op Cyprus gevestigd. Minister van Buitenlandse Zaken Cem zei dat Turkije binnenkort wellicht gedwongen wordt ,,kostbare beslissingen''over Cyprus te nemen.

Wat de kwestie-Cyprus extra nijpend maakt, is dat het overleg over de toekomst van het verdeelde eiland muurvast zitten. Toen Cyprus kandidaat-lid van de EU werd, hoopten optimisten in Brussel dat dit de beide partijen op het eiland dichter bij elkaar zou brengen. Maar die hoop bleek ongegrond. De speciale gezant van de VN voor Cyprus, Alvaro de Soto, bracht de afgelopen dagen een bezoek aan beide delen van het eiland in een poging de zaak vlot te trekken. De standpunten lopen echter zo uiteen dat ook deze poging waarschijnlijk vruchteloos zal blijken.