TPG stelt verwachting neerwaarts bij

Het post- en pakjesbedrijf TPG heeft de winstverwachting voor dit jaar verlaagd wegens de economische teruggang. Vooral de inkomsten van de divisies Logistiek en Express (pakketten) vallen lager uit.

Het concern schrijft de tegenvallende gang van zaken toe aan de internationale economische malaise, die versterkt is door de aanslagen in de Verenigde Staten. De bezorging van post heeft niet te lijden onder de teruggang, zo heeft TPG vanmorgen bij de presentatie van cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt.

Het bedrijf verwacht dat de winst uit gewone bedrijfsvoering over heel 2001 ten minste met 20 procent zal stijgen. Eerder ging het bedrijf uit van een resultaatstijging van 20 tot 25 procent.

TPG's nettowinst steeg in het voorbije kwartaal met 11,5 procent naar 97 miljoen euro (214 miljoen gulden). Daarmee zit het bedrijf aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. Zij rekenden op winst die tussen de 93 miljoen en 155 miljoen euro zou uitkomen.

De divisie Post, waarvan PTT Post het grootste onderdeel is, boekte een winst van 144 miljoen euro, een stijging van 15 procent. Dit werd onder meer veroorzaakt door kostenbesparingen in Nederland. TPG zal doorgaan met de besparingen om de effecten van de afname van de geadresseerde post, min 0,5 procent in de eerste drie kwartalen, het hoofd te bieden.

TPG heeft last gehad van antrax- aanslagen. ,,We hebben in totaal zestig verdachte pakketjes gehad'', vertelde de per 1 november aangetreden bestuursvoorzitter P. Bakker. ,,Ze bleken geen van alle besmet te zijn.'' TPG heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het personeel. Medische teams staan 24 uur per dag klaar.

De divisie Logistiek boekte een winstgroei van 45 procent tot 42 miljoen euro, mede dankzij de bijdrage van acquisities. TPG verklaarde dat de economische teruggang negatieve gevolgen heeft voor de divisie en dat er in de VS, zeker na 11 september, een daling is te zien van volumes.

De divisie Express blijft het zorgenkindje. De winst daalde met 14 procent naar 24 miljoen euro, vooral door de mindere resultaten in Australië. De divisie heeft te lijden onder de economische ontwikkelingen en de nasleep van de aanslagen.