Slepers bij vliegdekschip

Sleepboten van het bedrijf ITC uit Heemstede proberen een onafgebouwd Oekraïens vliegdekschip, dat gisteren enkele uren stuurloos ronddreef in de Egeïsche Zee, verder uit de buurt van land te trekken. Het schip, de Varyag, dreef gisteren enkele uren stuurloos rond in de Egeïsche Zee, nadat in zware storm de kabels met de slepers waren gebroken. Volgens ITC-directeur J.Timmermans is het wachten op beter weer om de huidige noodsleepverbinding te vervangen door een normale. Een helikopter van de Griekse marine haalde gisteren de zevenkoppige bemanning van de Varyag van boord. Het vaartuig bevond zich vanmorgen ten noordoosten van het eiland Evia. Timmermans meent dat het gevaar nog steeds niet is geweken.

De Varyag is op weg naar Macau in China. Daar moet het 55.000 ton wegende gevaarte gaan dienen als drijvende amusementshal.

Eind vorige week werd een begin gemaakt met het verslepen van het 300 meter lange en 60 meter brede schip. Dat kon nadat Peking zich garant had gesteld voor eventuele schade. Als alles onder controle is, vaart het schip met twee sleepboten via de Straat van Gibraltar, om Afrika heen, naar China.