Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de New Yorkse burgemeester Giuliani die niet meer herkozen kan worden. Voorts een reportage over de visstand in de Noordzee waarover elk jaar de discussie losbarst tussen vissers, biologen en milieudeskundigen. Ned.1, 20.32-21.03u.

Nova. Reportage over de rol van vrouwen in het Talibaan-regime en een gesprek met voormalig Eurocommissaris Emma Bonino die ooit in Afghanistan werd gearresteerd omdat zij weigerde een sluier te dragen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Rising Waters. Bewoners van eilanden in de Stille Zuidzee vertellen over de eerste tekenen van de opwarming van de aarde. Ongewoon hoge vloeden, wilde golven, besmetting van watervoorraden en vernietiging van oude begraafplaatsen. National Geographic Channel, 20.00-21.00u.

4 X 4. Over onder meer de oorlog tegen het terrorisme en de vraag of het vluchtelingenprobleem in Afghanistan kan leiden tot een stijging van het aantal asielzoekers in Groot-Brittannië. BBC1, 20.30-21.00u.

Renaissance secrets. De muren van de zalen van het Italiaanse ziekenhuis Santa Maria Nuova in Florence zijn rijkelijk met fresco's versierd; de zorg voor de patiënten stond tijdens de Renaissance op hoog niveau. Het ziekenhuis leverde gratis gezondheidszorg aan armen met goed voedsel, schone lakens en strikte hygiëne. BBC2, 20.30-21.00u.

DNW - Rooksignalen uit de nieuwe wereld. Over hoe in Ghana de ontwikkelingsgelden moeten worden besteed. De schenkingen zouden meer in de richting van ondernemers moeten gaan om armoede te bestrijden. Beelden van de dagelijkse praktijk. Ned.3, 20.35-21.30u.

Spots. Verslag van een cultuurreis van een dertigtal fysiek gehandicapten naar Berlijn in een speciaal omgebouwde bus. Canvas, 20.55-21.35u.

Dokument: Onderhuids. Eerste deel van een tweeluik over het leven van chronisch zieken, hun dromen en verwachtingen. Professor Hugo Heymans van het AMC volgde ruim acht maanden lang chronisch zieken in de leeftijd van vijf tot ruim dertig jaar. Ned.1, 23.00-23.45u.

Living with cancer. Serie waarin een groep patiënten met kanker tijdens hun ziekte wordt gevolgd tijdens de behandeling. In de aflevering van vanavond probeert een jongen zijn terminale vorm van kanker het hoofd te bieden door een beroep te doen op alternatieve geneeswijzen en experimentele drugs. De doktoren vrezen dat hij daardoor de noodzakelijke zorg tekort komt. BBC1, 23.35-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn actrice Ricky Koole die binnenkort te zien is in het toneelstuk Othello en Diederik Lohman, lid van de Human Rights Watch. Hij houdt de situatie in Tsjetsjenië in de gaten. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Studio Spaan. Satirisch sportprogramma met o.a. de verkiezing van het Doelpunt van het Jaar 2001 en gesprekken met de smaakmaker van Jong Oranje Youssouf Hersi en Willem II-keeper Geert de Vlieger. Ned.3, 21.30-22.00u.

Studio sport, eredivisie op maandag. O.a. gesprekken met de nieuwe spits van FC Twente Jack de Gier, directeur van de Eredivisie Hans Herremans en bondscoach Mark Wotte van Jong Oranje. Ned.2, 22.45-23.45u.

AMUSEMENT & KUNST

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1972 herinneringen op over o.a. de tv-programma's Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, de Barend Servet Show en schaatser Ard Schenk die drie keer goud wint. Ook met het nummer A Whiter Shade of pale van Procol Harum. Ned.1, 18.32-19.00u.

Villa Felderhof. In een gehuurde villa aan de Côte d'Azur logeren en praten zangeres en actrice Joke Bruijs en couturier Frans Molenaar enkele dagen met elkaar. Ned.1, 21.03-22.00u.

De rijdende rechter. Mr. F. Visser doet een bindende uitspraak in het conflict dat een echtpaar uit Nederhorst den Berg heeft met een meubelzaak over een vieze gloed op de zithoek die het daar kocht. Volgens de winkelier is de hond van het echtpaar de schuldige. Ned.1, 22.30-23.00u.

Rockzone. Special over de Duitse rockgroep Rammstein met clips en concertopnamen. TMF, 21.00-23.00u.

FILM

. Ghostbusters (Ivan Reitman, 1984, VS). Uitzinnige komedie over de spokenbestrijdingsdienst van drie ontslagen parapsychologen in een door demonen beheerst New York. Met olijke speciale effecten en Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver en Rick Moranis. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

. L'aveu (Constantin Costa-Gavras, 1969, Frankrijk/Italië). Memoires van Tsjechische politicus Arthur London stonden model voor politieke thriller over Stalinistische realiteit. Anno 1951 wordt minister London (Yves Montand) gearresteerd en wordt hij gedwongen een valse bekentenis af te leggen. Scenario van Jorge Semprun. Ook met Simone Signoret. TV5, 22.15-0.30u.

Scènes de crimes (Frédéric Schoenfdoerffer, 1999, Frankrijk). André Dussollier en Charles Berling spelen rechercheurs in verzorgde routine-policier over haklustige seriemoordenaar. ZDF, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

. Hans Warns - Mein 20. Jahrhundert (Gordian Maugg, 1999, Duitsland). Bijzondere documentaire speelfilm reconstrueert het leven van de fotograferende zeeman Hans Warns (1900-1994) aan de hand van diens foto's. Geeft ook een beeld van de geschiedenis van de internationale scheepvaart van de vorige eeuw. ZDF, 0.05-1.45u.

Action of the Tiger (Terence Young, 1957, Engeland). Routine-avontuur. Van Johnson helpt Martine Carol bij bevrijding van diens in Albanië gevangen broer. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

Jupiter's Darling (George Sidney, 1954, VS). Rijk gestoffeerde en van gekleurde olifanten voorziene MGM-musical over Hannibals belegering van het Oude Rome. Esther Williams zorgt voor een amoureus oponthoud. Ook met Howard Keel. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

RADIO

Kunststof. Het Kamerlid voor D66 Boris Dittrich praat over zijn boek Een Blauwe Stoel in Paars met daarin zijn ervaringen als parlementariër. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Frans Stuger in Amsterdam een gesprek met Marnix Rueb naar aanleiding van de verschijning van het derde album van zijn stripheld `Haagse Harry'. Vervolgens een discussie over de `Haagse taal' met Rueb en de schrijvers Adriaan Bontebal en Wim de Bie. In het tweede uur de tiende aflevering van een muzikaal reisverslag door de staat Mississippi. Tot slot vertaalt Jan Rot Complainte pour St Catherine van Kate & Anne McGarrigle. 747AM, 22.02-24.00u.

Midden-Oosten. Herhaling van de uitzendingen van vorige week over terrorisme uit het programma MadiwodoVPRO met vanavond een gesprek met de Midden-Oosten-correspondent van de Britse krant The Independent, Robert Fisk. 747AM, 0.02-1.00u.

Johnny zonder stress, ex-crimineel. Reportage over de 52-jarige ex-crimineel Johnny die na 16 jaar van zijn leven in de gevangenis te hebben doorgebracht een nieuw leven wil beginnen als antiekhandelaar. Hij wordt gevolgd op een antiekreis naar het voormalig Oostblok. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. Radiobewerking van de toneeluitvoering Lazerus in Rotterdam. Regisseur Peter Sonneveld en acteur Joop Keesmaat geven een toelichting over bekende en onbekende Rotterdammers die uit de dood zijn herrezen en leefden van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros wetenschap. Onder meer vertelt hoogleraar bewegingsfysiologie Peter Hollander over de ontwikkeling van de klapschaats en andere verdiensten van de faculteit bewegingswetenschappen. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.