Rumsfeld: succes bombardement is meetbaar

Het succes van het Amerikaans-Britse bombardement op Afghanistan is ,,meetbaar''. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zijn de Verenigde Staten na een maand van luchtaanvallen erin geslaagd het streng islamitische regime in Afghanistan zijn mogelijkheden tot een effectief bestuur te ontnemen.

Rumsfeld deed zijn uitspraak gisteren vanuit Pakistan na een ontmoeting met de president van dat land. Vandaag heeft Rumsfeld tijdens een vervolg bezoek in India ook het vermoeden tegengesproken dat de campagne nog jaren kan voortduren. ,,Het effect van de bombardementen neemt iedere dag toe.'' De verklaring daarvoor, aldus Rumsfeld, is dat de afgelopen dagen meer eenheden in gebied van de oppositionele Noordelijke Alliantie zijn gearriveerd om van daaruit Amerikaanse vliegtuigen behulpzaam te zijn bij hun bombardement op frontstellingen van de Talibaan.

De Amerikaanse minister is op bezoek in de frontstaten van Afghanistan in een poging onzekerheid over de effectieve slagkracht van de Amerikaanse aanval op dat land uit de weg te nemen. In de regio, maar ook elders in de wereld wordt het effect van de aanval betwijfeld. Vier weken van onophoudelijke bombardementen op vermeende bases van de terroristenorganistatie Al-Qaeda en stellingen van de Talibaan die terroristenleider Bin Laden bescherming bieden, hebben het regime niet aantoonbaar verzwakt.

Maar volgens Rumsfeld ,,functioneren [de Talibaan] niet langer als een regering''. Het regime zou slechts invloed hebben in ,,enclaves'' zonder dat het ,,grote militaire zetten'' onderneemt. ,,Ze bevinden zich in een statische positie'', aldus Rumsfeld.

Eerder dit weekeinde deed Rumsfeld Rusland, Oezbekistan en Tadzjikistan aan. In Moskou ontmoette hij zijn collega Ivanov en president Poetin waarmee hij ,,concrete vormen van [Russische] steun'' besprak voor de door de VS geleide militaire campagne tegen Afghanistan. Een doorbraak in het geschil over het Amerikaanse raketschild in de ruimte bleef uit. Minister Rumsfeld en Ivanov onderstreepten hun overeenstemming over veiligheidsvraagstukken en zeiden hun samenwerking ten aanzien van de antiterroristencampagne uit te breiden.

In Oezbekistan uitte Rumsfeld zich dankbaar voor de Oezbeekse hulp aan de antiterrorisme-campagne. In het aan Afghanistan grenzende land zijn tweeduizend Amerikaanse militairen gelegerd die voor humanitaire en reddingsacties kunnen worden ingezet. Over een uitbreiding van die missie werd tijdens Rumsfelds bezoek niets gezegd.

Samenwerking met de VS kwam ook in Tadzjikistan in het openbaar niet aan de orde, maar vandaag meldden Russische media dat de Tadzjiekse regering de Amerikanen toestaat gebruik te maken van drie militaire bases in het zuiden van het Tadzjikistan, niet ver van de Afghaanse grens.

In de VS onderwijl zijn opnieuw sporen van antrax gevonden. De potentieel dodelijke bacterie werd aangetroffen in onder meer een postkamer van een ziekenhuis voor veteranen in Washington, en een derde postsorteercentrum in New Jersey. De kantoren van de burgemeester van New York, Giuliani, zijn ook besmet.

President Bush noemde de antrax-brieven gisteren de ,,tweede terroristische golf''. Hij prees de Amerikanen voor hun kalmte en beloofde alle informatie over mogelijke daders openbaar te maken.

Het Centers voor Disease Control is gisteren begonnen met het inenten van 140 medewerkers van gezondheidsdiensten tegen pokken. Het landelijk Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziekten zegt voorbereid te willen zijn tegen het gebruik van pokken als volgend bioterroristische wapen.