Peper wil PvdA in Wassenaar helpen

Oud-minister Bram Peper (PvdA) is beschikbaar als lijstduwer in de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Wassenaar. Dat heeft hij vanmorgen bevestigd.

Peper heeft geen openbare en politieke functies vervuld sinds hij begin vorig jaar aftrad als minister van Binnenlandse Zaken, wegens de affaire over zijn declaratiegedrag in zijn tijd als burgemeester van Rotterdam.

Als lijstduwer voor de PvdA wil Peper in geen geval in de Wassenaarse gemeentepolitiek terecht komen. Mocht hij voorkeursstemmen krijgen ,,dan komen die bij een ander terecht,'' aldus Peper. Hij vindt dat hij ,,te turbulent'' is voor de ,,rustige'' gemeentepolitiek in Wassenaar.

Met Peper op de lijst staat Wassenaar een primeur te wachten. De kiezer heeft niet eerder de gelegenheid gehad zijn stem uit te brengen op de sociaal-democraat, die zich als minister inzette voor een versterking van het democratische gehalte van het lokaal bestuur. Peper stond nooit op een kandidatenlijst voor gemeentelijke, provinciale of landelijke verkiezingen.

PvdA-afdelingsvoorzitter A. van Schie onderstreept dat het nog lang niet zeker is dat Peper uiteindelijk daadwerkelijk op de kandidatenlijst van Wassenaar komt. Die suggestie is volgens Van Schie ,,onzettend prematuur'' omdat de kandidatenlijst ,,nog in de maak'' is. Begin december legt de kandidatencommissie op een afdelingsvergadering een advieslijst voor, waarover de leden vervolgens beslissen.

Voorzitter Van Schie zegt het wel fijn te vinden als Peper hen komt helpen. Zij meent dat Peper ,,te veel beschadigd''is om veel voorkeursstemmen te trekken. Maar, zegt zij, ,,u moest eens weten hoe moeilijk het is actieve leden te vinden.'' Volgens Peper is zijn kandidatuur een kwestie van ,,eenvoudige burgerplicht''.

Hij heeft over zijn kandidaat-lijstduwersschap naar eigen zeggen een afspraak gemaakt met de voorzitter van de Wassenaarse kandidatencommissie, H. Goulooze, die hem daarvoor heeft benaderd. Deze wil dat niet bevestigen, gezien het ,,vertrouwelijke'' karakter van zijn werk.

Peper is ook beschikbaar voor de naar zijn verwachting ,,rustige'' campagne in Wassenaar. ,,Als men een beroep op mij doet om folders uit te delen, doe ik dat.''