Ook de ouderwetse Peter Pan is nu een vervoerende musical

Vliegen is gaaf, kleine jongetjes willen nooit groot worden en iedereen houdt het meest van zijn moeder. Dat is de strekking van het, bijna een eeuw oude, succesverhaal Peter Pan. Sinds 1904 waart het stuk door de wereld, eerst als toneelstuk, later als film en tekenfilm en nu dan als musical. Vera Mann vliegt als Peter Pan door de Nederlandse theaters, achtervolgd door Peter Faber als gemene kapitein Haak. Het decor oogt als een tekenfilm en ook de kostuums passen perfect in het clichébeeld van een sprookje.

Helaas wil dat sprookje in het eerste deel niet goed op gang komen, omdat het eindeloos duurt voor Peter Pan ten tonele verschijnt. Tot die tijd rennen de drie kinderen van de familie Liefje, Wendy, Michael en John, doelloos gillend door hun oudroze slaapkamer. Daar komt bij dat Wendy (Lara Postulart) overdreven articuleert, wat niet past bij haar rol.

De ouders, even oudroze als de slaapkamer, blijven maar rondhangen en het heeft heel wat voeten in de aarde voordat de zorgzame hond buiten de deur is gezet. Zelfs daarna wordt er nog mateloos getreuzeld voor de kinderen goed en wel op weg zijn naar het Wonderland van Peter Pan en zijn Zoekgeraakte Jongens. Maar als iedereen daar eenmaal arriveert, is het leed snel geleden.

Het tweede deel hakt er meteen goed in met een woeste indianendans. Vervolgens mag Faber met zijn piraten lekker tekeergaan, al hadden die afgetrainde bandieten met hun body-buildersbuiken stoerder uit de hoek mogen komen.

Vera Mann is als Pan zonder meer de ster van de avond. Ze zingt geweldig, vliegt moeiteloos aan onzichtbare draden door de lucht en staat als een klein sterk jongetje stevig op haar pootjes. Waar zij komt, leven de acteurs op en zeker als zij met Faber op het toneel staat, spatten de vonken er vanaf.

Het duidelijkst is dat in de scène waarin het beproefde procédé van kinderparticipatie wordt toegepast. Haak heeft alle andere kinderen gevangengenomen en gaat nu Peter Pan vermoorden. Hij wil het jongetje aan zijn haak rijgen, maar ontdekt dan plotseling het publiek. Dat ze Peter niet moeten waarschuwen, bromt hij, waarop de kinderen uiteraard de longen uit hun lijf beginnen te schreeuwen. Vera Mann voert het kinderenthousiasme nog verder op door ze voor het leven van de zieke elf Tinkelbel te laten brullen. Iedereen weet dat elfen sterven als een kind niet meer in ze gelooft en met Mann's hulp wordt de zaal omgetoverd in een menigte vurige elf-aanbidders.

Natuurlijk is Peter Pan een zoet verhaaltje voor de hele familie. Gedateerd ook, zo blijkt als Wendy zich na veilige terugkeer bij haar ouders, vol blijdschap voorneemt Peter ieder jaar te gaan helpen met de grote schoonmaak. Maar dat het verhaal, mede dankzij Peter Faber en Vera Mann, na al die jaren nog kinderen in vervoering kan brengen, is beslist bijzonder.

Voorstelling: Peter Pan, de musical door IMM Theater. Muziek, tekst, regie: Piers Chater Robinson. Spel: Peter Faber, Vera Mann e.a. Gezien 4/11 De Flint, Amersfoort. Tournee t/m 19/5 2002. Inl. (0800) 0440 of www.peterpandemusical.nl

    • Jowi Schmitz