NAC bewijst waarde aanvallend voetbal

Na de overwegend deprimerende verrichtingen van de Nederlandse clubs op Europees niveau bewees NAC gisteren tegen Feyenoord dat aanvallend voetbal nog wel degelijk garant kan staan voor amusement én resultaat. Met een bescheiden 2-1 overwinning toonde het superieure NAC zich nog genadig voor de wederom zwak verdedigende Rotterdammers. Het hartstochtelijke gevecht in Breda ondersteunde de kruistocht van NAC-trainer Henk ten Cate tegen het tot kunst verheven `Nieuwe Realisme' in de eredivisie.

In het weekblad Voetbal International sprak Ten Cate vorige week zijn verontrusting uit over de heersende trend in het Nederlandse voetbal, waarbij het accent steeds nadrukkelijker op de verdediging wordt gelegd. Volgens de coach van NAC dreigen de clubs zich te vervreemden van hun achterban en een tweejarig verblijf in Hongarije leerde hem dat Nederland zichzelf overschat.

,,Zelfs een speler uit het Oostblok beschikt over een betere techniek dan de Nederlandse voetballer'', constateerde Ten Cate na het spektakelstuk tegen Feyenoord. ,,Ik beschik over spelers, die een bal honderd keer in hun nek kunnen leggen. Maar het is lang niet altijd functioneel. We hebben onze basisbeginselen verwaarloosd.''

Ook in de eredivisie ziet Ten Cate hoe vermeende topspelers wekelijks elementaire fouten maken. ,,Behalve de spelers, die nog een gedegen opleiding hebben gehad. Daarom kan een routinier als Fred van der Hoorn nog moeiteloos meekomen bij FC Den Bosch. Hij maakte tegen RKC een prachtig doelpunt. Het zegt voldoende over de rest dat een voetballer van 38 jaar het voorbeeld moet geven. Toch beschikken we nog altijd over voldoende talent. Maar we moeten het unieke karakter van het Nederlandse voetbal niet verloochenen door zelfs het balbezit niet langer te koesteren. Ik wil niet de advocaat van de duivel spelen. Ook NAC moet zich wel eens aanpassen aan de tegenstander. Maar thuis wil ik het publiek vermaken.''

Een dag nadat coach Bert van Marwijk zijn contract bij Feyenoord met een jaar verlengde, moest ook hij concluderen dat NAC hier gisteren wonderwel in slaagde. In een Engelse ambiance durfde NAC van zijn eigen kracht uit te gaan en dat was met de Braziliaanse artiesten Sergio en Cristiano in een hoofdrol ook niet zo moeilijk. Zij bezorgden NAC binnen het half uur een 2-0 voorsprong en in gedachten zal Feyenoord-trainer Van Marwijk de renovatie van zijn selectie al op papier hebben gezet. In de eredivisie kon de Rotterdamse defensie zijn gebreken nog camoufleren. Maar voorstopper De Haan voerde tegen NAC een karikatuur van verdedigen op in een linie, die met de beperkte dravers Gyan en Rzasa van bordkarton was.

Uitgerekend na een mislukte vrije trap voor Feyenoord passeerde Cristiano op aangeven van Stewart doelman Zoetebier al in de vijfde minuut. Twintig minuten later verslikte Feyenoord-libero Van Wonderen zich in een schijnbeweging van de zwervende Sergio: 2-0. In extase toonde de 20-jarige Braziliaan het hemd onder zijn shirt, waarop hij zijn liefde voor de Heer had beschreven. ,,Sergio is momenteel erg met het geloof bezig'', zei Ten Cate, met een ironische ondertoon. De moeizame onderhandelingen van het bestuur van NAC met zijn Braziliaanse aanvallers staan echter model voor de uitwassen in het internationale voetbal.

De makelaars van Sergio en Cristiano werden onlangs in Breda tot persona non grata verklaard, omdat zij absurde salariseisen stellen. ,,Sergio en Cristiano zijn prima jongens'', meent Ten Cate. ,,Maar zij laten zich het hoofd op hol brengen door duistere figuren zonder licenties, die het stadion van NAC niet meer binnen mogen komen. Als Sergio en Cristiano verstandig zijn, blijven ze voorlopig bij NAC om zich verder te ontwikkelen. Sergio kent nu eindelijk de mens achter de trainer Ten Cate. Maar verder is mijn invloed op de spelers toch beperkt.''

Feyenoord-coach Van Marwijk stelde met gemengde gevoelens vast dat NAC gisteren ook over betere verdedigers beschikte. Penders en Schenning lopen niet over van talent, maar met hart en ziel beten ze zich vast in de opdracht om Van Hooijdonk het spelen onmogelijk te maken. Zo beleefde de spits van Feyenoord in fascinerende duels met het centrale verdedigingsduo van NAC een vervelende middag bij de club, waar hij zich tot 1995 als goalgetter manifesteerde. Mede dankzij de coulant fluitende arbiter Luinge kwam Van Hooijdonk niet verder dan een vrije trap en een kopbal, die door NAC-doelman Babos onschadelijk werden gemaakt. Het doelpunt voor Feyenoord kwam uit het niets, toen de bal na een wilde trap van De Haan voor de voeten van Tomasson belandde: 2-1.

In die fase had NAC het duel allang moeten beslissen, maar Bobson en Stewart misten de mooiste kansen. Het werd hen door de zich dit keer keurig gedragende aanhang van NAC vergeven, want hun favorieten drongen de malaise in het Nederlandse voetbal voor even naar de achtergrond.

NAC

2

Feyenoord

1

Ruststand 2-0. 5. Cristiano 1-0, 25. Sergio 1-1. 51. Tomasson 2-1. Schds: Luinge. Tsch: 15.134. Gele kaart: Cristiano, Petö (NAC), Tomasson (Feyenoord).

    • Robèrt Misset