Koning Albert reikt prijs Reve niet uit

Gerard Reve zal de hem toegekende Prijs der Nederlandse Letteren niet, zoals gepland, ontvangen uit handen van de Belgische koning Albert. De Vlaamse minister van cultuur Bert Anciaux maakte vanochtend bekend dat `wegens commotie rondom de uitreiking' de prijs nu in beperkte kring wordt overhandigd.

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, die door de Taalunie afwisselend aan een Vlaamse en een Nederlandse schrijver wordt toegekend, wordt traditioneel overhandigd door de vorst van het land waar de laureaat niet vandaan komt. Reve had in oktober te kennen gegeven dat hij geen prijs stelde op een officiële ceremonie met gasten. Uit krantenpublicaties had hij opgemaakt dat koning Albert aarzelingen had omdat Reves partner, Joop Schafthuizen, verdacht wordt van aanranding van een minderjarige jongen.

Wanneer en hoe de Prijs, die drie jaar geleden uit handen van koningin Beatrix naar Paul de Wispelaere ging, nu wordt uitgereikt is niet bekend. ,,Wij nemen contact op met de heer Reve,'' zegt een woordvoerder van de Taalunie.