Kok nodigt zich uit voor minitop

Premier Kok heeft zichzelf gisteravond uitgenodigd bij een informele top van enkele Europese regeringsleiders in Londen.

Blair had zich aanvankelijk alleen een dinertje met de Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac voorgenomen om bij te praten over de oorlog in Afghanistan en de problemen in het Midden-Oosten. Voordat Kok zich als laatste tegen zes uur in een persoonlijk telefoongesprek met Blair voor de bijeenkomst aanmeldde, hadden ook de Italiaanse premier Berlusconi, de Spaanse premier Aznar, de Belgische premier Verhofstadt (als EU-voorzitter), de Franse premier Jospin en Solana (EU-buitenlandcoördinator) laten weten te zullen komen. De plotselinge belangstelling voor de bijeenkomst, in de Britse premierswoning op 10 Downingstreet in Londen, hield verband met de afkeer van de meeste EU-landen tegen onderonsjes inzake terreurbestrijding en Afghanistan van de `grote drie'. Een Brits-Frans-Duits gesprek in de marge van de Europese top in Gent had vorige maand al tot veel verontwaardiging geleid.

Kok arriveerde toen de andere heren reeds aan het hoofdgerecht zaten. Aan zijn telefoongesprek met Blair waren enkele uren van weifeling vooraf gegaan. Rond drie uur 's middags werd de Nederlandse regering duidelijk dat Berlusconi en Aznar naar Londen zouden gaan. Daarna werd Den Haag benaderd door het Belgische voorzitterschap met het voorstel Verhofstadt en Solana de andere EU-landen te laten vertegenwoordigen.

Ten slotte heeft Kok, aldus bronnen rond de premier, ,,alsnog zijn knopen geteld'' en Blair gebeld met de woorden: ,,Als jullie het over Afghanistan gaan hebben, lijkt het me wel nuttig dat ik daar ook bij ben.'' Het was, aldus deze bronnen, een ontspannen gesprek waarin Blair meteen met Koks komst instemde. Uit eerste reacties blijkt dat Koks uitnodiging bij Blair in de Kamer op brede instemming kan rekenen. Op initiatief van Rosenmöller (GroenLinks) zal Kok deze week de Kamer tekst en uitleg geven over het Afghanistan-beleid. Volgens hem heeft Kok op ,,uiterst summiere manier'' verslag gedaan van een debat binnen het kabinet over de inzet van clusterbommen in Afghanistan.

grote drie: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7