Israël trekt troepen terug

De Israëlische regering heeft vannacht haar troepen teruggetrokken uit de autonome Palestijnse stad Qalqilya. Minister van Defensie Benjamin Ben-Eliezer zette de terugtrekking door ondanks een Palestijnse aanslag in Jeruzalem, waarbij gistermiddag twee Israëliërs de dood vonden en 46 werden gewond. Ook een dader werd gedood.

Israëlische troepen trokken zes autonome Palestijnse steden binnen in een vergaande vergeldingsactie na de moord op de extreem-rechtse Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi, op 17 oktober door het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Onder zeer zware Amerikaanse druk werd het leger vorige week uit Bethlehem en zijn voorstad Beit Jalla teruggetrokken. Als het ter plaatse rustig blijft wil Ben-Eliezer tegen het eind van deze week het leger terugtrekken uit Ramallah en Jenin. Dan resten nog de Israëlische eenheden in Tulkarem en Nablus. Overigens handhaaft het leger ook zijn blokkades van de verschillende steden. Jeruzalem zegt dat dit nodig is om aanslagen te voorkomen, maar de Palestijnen zien het als collectieve straf.

Bij de aanslag in Jeruzalem nam een Palestijnse schutter een volgepakte bus onder vuur op een druk kruispunt. Zijn slachtoffers waren twee teenagers. Zelf werd de dader na zeer korte tijd door de politie doodgeschoten. Volgens sommige berichten waren er nog twee schutters die wisten te ontsnappen, maar daarover bestaat geen zekerheid.

Volgens de politie was de gedode Palestijn een uit Hebron afkomstig lid van de extremistische Islamitische Jihad. Een woordveorder van deze groep verdedigde de aanslag als ,,natuurlijke reactie op de misdaden van de Israëlische regering en haar terrorisme tegen ons volk''.

De Palestijnse autoriteiten veroordeelden de aanslag en gaven de veiligheidsdiensten opdracht de mensen erachter op te pakken.

Volgens een opiniepeiling in opdracht van de krant Ha'aretz is meer dan driekwart van de joodse Israëliërs voorstander van het regeringsbeleid om Palestijnse militanten te liquideren. Meer dan zestig Palestijnen zijn sinds het begin van de intifadah op deze manier door het leger gedood.

De Amerikaanse regering, die in verband met haar antiterreurcoalitie de stemming in het Midden-Oosten goed in de gaten houdt, spreekt zich keer op keer uit tegen deze politiek.