Internationaal

LONDEN

De koers van British Airways ging vanochtend onderuit door groeiende onrust onder beleggers. Directe aanleiding vormde een negatieve beleggingsadvies van de Amerikaanse zakenbank Merril Lynch. Aan de vooravond van de kwartaalcijfers – morgen publiceert de luchtvaartmaatschappij haar cijfers over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar – hoogde de effectenbank haar taxaties voor de verliezen fors op. De bank verwacht nu een jaarverlies bij de luchtvaartmaatschappij van 775 miljoen pond sterling (1,24 miljard euro) in plaats van 65 miljoen pond. Het aandeel ging hierop met 9 procent onderuit. De koersdaling werd versterkt door de vrees dat British Airways in december uit de toonaangevende koersindex van Londen zal vallen. Door de sterke waardedaling van de luchtvaartmaatschappij is de kans groot dat de plaats in de FTSE-index zal worden ingenomen door een andere onderneming. De FTSE zelf stond rond het middaguur op een lichte winst. De belangrijkste graadmeter van de Londense aandelenbeurs noteerde 1 procent hoger op 5.181 punten.

FRANKFURT

Deutsche Post was vanochtend een van de grootste winnaars op de Duitse effectenbeurzen nadat een verdenking van miltvuur onterecht bleek te zijn. Op vrijdag ging het aandeel Deutsche Post met 6 procent onderuit nadat de autoriteiten bekendmaakten sterke aanwijzingen te hebben dat er in twee verdachte pakketjes miltvuurbacteriën zouden zitten. Het vals blijken van het alarm zorgde maandag grotendeels voor koersherstel. Deutsche Post klom met 4 procent naar 15,87 euro. Technologiebedrijven zaten vanochtend eveneens in de lift. Chipfabrikant Infineon en softwaremaker SAP behoorden met koerswinsten van bijna 4 procent tot de top-5 van grootste stijgers. De gehele beurs was goedgeluimd. De DAX-index won 2,5 procent tot 4.700 punten.

PARIJS

De miljardenorder vanuit de Verenigde Arabische Emiraten voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zorgde vanochtend voor grote koerswinst bij EADS. EADS is een van de belangrijkste partners van Airbus dat een order van onder meer 22 superjumbo's heeft gekregen. EADS won 6 procent op 14 euro. Het industriële concern Alstom was een andere grote klimmer in aanloop van zijn halfjaarcijfers die morgen worden gepubliceerd. Alstom ging 3 procent omhoog. De CAC40-index steeg met 1,4 procent naar 4.431 punten.

TOKIO

De Japanse autoproducenten sloten de eerste handelsdag van de week in de plus. Zij profiteerden van berichten van Toyota en Mitshubishi. Die maakten bekend dat zij hun beleid in de Verenigde Staten voortzetten om consumenten te helpen met (bijna) gratis voorfinanciering van hun nieuwe auto. De Nikkei-index sloot 0,6 procent hoger op 10.448 punten.