Imam-status Haselhoef betwijfeld

A. Haselhoef heeft nooit een volwaardige opleiding tot imam gehad. De 33-jarige imam uit Krabbendijke zou zich ook ten onrechte opwerpen als adviseur van islamitische instellingen. In het Algemeen Dagblad van vandaag twijfelen diverse moslimorganisaties openlijk aan zijn godsdienstige status. Haselhoef erkent dat hij de opleiding mist. ,,Elke halve zool kan imam zijn. Vanuit de bronnen van de islam kun je die titel niet beschermen.''

Haselhoef raakte vorige week in opspraak toen hij verkondigde achter de doodstraf voor praktiserende homofielen te staan. Later bood hij zijn excuses aan voor die opmerking. Het COC heeft een voor vanmiddag gepland gesprek met Haselhoef afgezegd. Hoofdredacteur H. Krol van de Gay Krant zei vanochtend dat het ,,geen nut'' heeft nog met Haselhoef te praten, ,,omdat uit de krant blijkt dat zijn islamitische achterban veel kleiner is dan hij in zijn vele optredens in de media deed voorkomen''.

In het AD zegt Y. Hartog, coördinator van de Stuurgroep Islam en Burgerschap: ,,Haselhoef is geestelijk verzorger in een psychiatrische inrichting. (...). Het vervelende is dat hij vanwege zijn interessante puntmuts en baard door de media is gebombardeerd tot woordvoerder van de moslims in Nederland.'' Volgens imam A. van Bommel van het Moslim Informatie Centrum (MIC) spreekt Haselhoef niet de waarheid als hij claimt tussen 1982 en 1988 aan het MIC te zijn opgeleid. Hij volgde daar wel lessen voor jongeren, die over de islam wilden discussiëren.

Volgens voorzitter A. Maddoe van de Nederlandse Moslimraad (NMR) heeft Haselhoef de NMR wél van adviezen voorzien. Maddoe meent dat Haselhoef ,,thans te veel en nadrukkelijk'' aanwezig is in de media. ,,Maar hij doet zeker ook positieve dingen. Hij spreekt goed Nederlands en laat zich niet uit het veld slaan.''

Op de vraag of Haselhoef zich ten onrechte imam heeft genoemd, antwoordt Maddoe: ,,Het woord imam kun je op twee manieren interpreteren. Het kan iemand met kennis van de islam zijn, die voorgaat in het gebed en zich met religieuze zaken bezighoudt. Haselhoef is zo iemand. Als het om meer diepgang gaat, zoals het verklaren van de koranteksten, dan heb je een opleiding nodig aan een erkend instituut. Haselhoef is een huisimam, die zich kan ontwikkelen tot een stadsimam.''