Geen concrete resultaten op top in Londen

Het informele werkdiner van zeven Europese regeringsleiders gisteravond in Londen over de oorlog in Afghanistan en de problemen in het Midden-Oosten heeft geen concrete resultaten opgeleverd.

Dit heeft de woordvoerder van de Britse premier Tony Blair, die het initiatief voor de bijeenkomst had genomen, gezegd. Na afloop van het werkdiner, dat nogal chaotisch tot stand was gekomen, zei de Franse president Jacques Chirac dat zowel over de strijd tegen het terrorisme als over de spanningen in het Midden-Oosten was gesproken.

,,We hebben onze volledige solidariteit met de Amerikanen nog eens herbevestigd, waarbij wij ons ervan bewust zijn dat militair optreden niet de enige manier is om internationaal terrorisme te bestrijden, en dat we onze inspanningen voor het vinden van een politieke oplossing voor de organisatie van Afghanistan moeten versterken.''

Met betrekking tot de problemen in het Midden-Oosten zijn de Europese regeringsleiders het volgens Chirac eens over de noodzaak van een grotere Amerikaanse betrokkenheid.

Aanvankelijk zouden alleen het Franse staatshoofd en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hun opwachting maken in Londen. In de loop van de zondag kwamen daar de premiers van Frankrijk (Lionel Jospin), Italië (Silvio Berlusconi) en Spanje (José Maria Aznar) bij. ,,Premier Blair wilde over de militaire campagne van gedachten wisselen met de leiders van vijf landen die belangrijke militaire steun leveren'', aldus de toelichting van een Britse diplomaat tegenover persbureau AP.

De bijeenkomst van de `grote vijf' leidde in andere Europese hoofdsteden tot ongenoegen. Daar vreesde men een herhaling van het onderonsje van de `grote drie' op vrijdag 19 oktober, kort voor het begin van de Europese top in Gent. Ook daar werden de kleinere EU-landen, alsmede het EU-voorzitterschap en de Europese Commissie niet bij betrokken.

Het ongenoegen leidde er gisteren uiteindelijk toe dat ook de Belgische premier Guy Verhofstadt (op dit moment tevens EU-voorzitter), EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Nederlandse premier Wim Kok op Blairs minitop in Londen aanschoven.