Elton John

Op zijn nieuwste cd, Songs From The West Coast, laat Elton John horen dat hij nog altijd plezier heeft in voluptueus pianospel en rondborstige zang. De zanger, die ongetwijfeld behoort tot de meest productieve popmuzikanten uit de geschiedenis, maakte weer eens een cd waarop piano en zang de boventoon voeren. En dat is een keuze die hem terugvoert naar zijn roemruchte werk uit zijn eerste decennium van faam: de jaren zeventig.

Bernie Taupin schreef de teksten, en John de muziek. Samen zorgden ze vooral voor ballades met sentimentele neigingen en langzame tred. Want John is in zijn element als hij weer eens lang mag uithalen en dat kost tijd. Een scherpe dictie of pittig tempo is aan hem niet besteed, maar voor de onmisbare bijtende laag zorgde Taupin in zijn teksten. Taupin verwoordde Johns soms larmoyante behoefte aan acceptatie in het liedje I Need Love, en zijn woede om de wrede dood van een homoseksueel (Matthew Shepard) in American Tragedy.

Behalve de piano werden er vele strijkers en gepolijste gitaren ingezet, totdat het geheel soepel en smaakvol klonk. Soms neigen de liedjes naar bombast, en dat heeft niet eens te maken met de instrumentaties: Johns zang heeft het vanzelf al.

Maar de plaat is zo te horen met liefde gemaakt. Bovendien was dankzij Elton John de acteur Robert Downey Jr. weer eens op tv te zien: als de fake-zanger in de clip bij I Need Love.

Elton John. Songs From The West Coast (Mercury 586 330)