Dubbelslag Grosjean in Parijs

Sebastien Grosjean heeft gisteren in Parijs de Masters Series op zijn naam geschreven. De Franse tennisser versloeg in de finale de Rus Jevgeni Kafelnikov in vier sets: 7-6, 6-1, 6-7 en 6-4. Dankzij deze zege heeft Grosjean zich geplaatst voor het ATP-wereldkampioenschap dat vanaf volgende week in Sydney wordt gespeeld. Bij dit evenement strijden de beste acht tennissers van het jaar om de officieuze wereldtitel.

,,Dit is de mooiste overwinning uit mijn carrière'', sprak de 23-jarige Grosjean na afloop. ,,Het is geweldig om in Parijs te winnen.'' Tien jaar geleden won ook een Fransman dit evenement, namelijk Guy Forget. ,,Een maand na dat toernooi won Forget ook de Davis Cup'', herinnerde Grosjean zich. ,,Ik hoop dat te herhalen.'' Volgende maand is Frankrijk finalist in het landentoernooi tegen Australië.

Dankzij de overwinning in Parijs staat Grosjean zevende in de Champions Race. De eerste zeven tennissers kwalificeerden zich voor het ATP-wereldkampioenschap. Goran Ivanisevic is de achtste deelnemer. Hij dankt de uitverkiezing niet aan een hoge klassering, maar aan zijn zege op Wimbledon.

De eerste set tussen Grosjean en Kafelnikov ging gisteren gelijk op. De Fransman won de tiebreak en kreeg daardoor zoveel moed, dat hij vervolgens de tweede set eenvoudig wist te winnen (6-1). In de derde set had Kafelnikov meer geluk in de tiebreak, maar in de vierde set stelde Grosjean orde op zaken. Kafelnikov bleef voor de vijfde keer bij een Mastersfinale met lege handen achter. Net als in 1994, 1996, 1998 en 1999 kwam hij in de eindstrijd te kort.

Het WTA Masterstoernooi in München eindigde in een anticlimax. Lindsay Davenport trok zich noodgedwongen terug voor de finale, omdat ze teveel last ondervond van een knieblessure. Door de afzegging van Davenport werd Serena Williams zonder te spelen voor het eerst in haar loopbaan wereldkampioene.

Davenport versloeg zaterdag in de halve finales nog de Belgische Kim Clijsters, die met 1-6, 6-3 en 7-6 verloor. De tiebreak eindigde met 7-3 in het voordeel van de Amerikaanse. Die zege leverde Davenport de eerste positie op de wereldranglijst op. Ze passeerde haar landgenote Jennifer Capriati. Davenport was mei vorig jaar voor het laatst de beste speelster van de wereld.

,,Toen ik vanochtend wakker werd, kon ik niet eens lopen. Het is onmogelijk voor me om te spelen'', zei Davenport gisteren. Het is niet de eerste keer dat ze knieproblemen heeft. Het afgelopen voorjaar was ze elf weken uit competitie met vergelijkbare klachten.

Serena Williams nam een cheque van een kleine 2 miljoen gulden in ontvangst. Het was haar eerste optreden sinds ze in september van haar zus Venus verloor in de finale van de US Open. Serena Williams bereikte de finale in München door in de halve finale de Française Sandrine Testud met 6-3 en 6-0 te verslaan.