Docomo boekt miljarden af op belang KPN Mobile

KPN-partner NTT Docomo gaat zijn belang van 15 procent in KPN Mobile in de boeken met ruim de helft afwaarderen. Het grootste mobiele-telefoonbedrijf van Japan neemt een verlies van 2,7 miljard euro (5,9 miljard gulden) op het bedrag van 4 miljard euro dat vorig jaar voor KPN Mobile werd betaald.

Dit meldt het Japanse dagblad Yomiuri. Een woordvoerder van NTT Docomo zei vanochtend desgevraagd dat de afwaardering wordt overwogen, maar benadrukte dat een definitieve beslissing woensdag valt, wanneer Docomo voor het gebroken boekjaar halfjaarcijfers bekendmaakt.

KPN heeft steeds volgehouden dat afwaardering van KPN Mobile en E-plus, de mobiele dochter in Duitsland, niet nodig is. Het telecombedrijf doet elk kwartaal een zogeheten impairment-test, een wettelijk voorgeschreven taxatie van bedrijfsbezittingen. De test voor het derde kwartaal is nog niet gedaan, aldus een KPN-woordvoerder in een reactie. Eind november komt KPN met kwartaalcijfers.

De beurskoers van Docomo daalde vandaag met ruim 4 procent tot 1,59 miljoen yen (3.188 gulden) per aandeel. Het aandeel KPN was vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs 5,35 euro waard, een stijging van bijna 8 procent. Het Nederlandse telecombedrijf maakte bekend dat het in het derde kwartaal een boekwinst van 44 miljoen euro realiseert op de verkoop van zijn belang in het Ierse telefoonbedrijf Eircom. KPN krijgt van het consortium Valentia 632 miljoen euro.