Complot!

Verleden maand sprak ik mijn verbazing uit over de apathische houding van onze radiojournalistiek bij de minimale uitleg van minister Zalm over de sterke geruchten als zou aan de vooravond van de aanslagen in de VS op grote schaal gespeculeerd zijn op een plotselinge koersdaling van KLM-aandelen en dat de Bin Laden-organisatie daarmee veel geld verdiend zou hebben. ,,Louter toeval'' noemde Zalm die speculaties, en de speculanten bleken na kortstondig onderzoek van de STE geen terroristen maar ,,betrouwbare beurspartijen waarvan de motieven bekend waren'' en de namen niet genoemd konden worden uit ,,concurrentie-overwegingen''.

De reacties op m'n column waren vrij heftig. Tenminste, van de kant van beledigde beursmedewerkers die me verweten de beurs in een kwaad daglicht te willen stellen. Maar van de kant van de radiojournalistiek, die zich toch eerder aangesproken moest voelen, kwam geen enkele reactie. Jammer, maar die kan zich nu revancheren, want inmiddels zijn er verhalen boven water gekomen die elke rechtgeaarde radiojournalist moeten doen watertanden.

Zo is nu bekend dat de speculanten niet alleen de KLM op het oog hadden, maar ook een aantal Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder American Airlines. Nu ging het al voor ,,9-11'' slecht met die bedrijven, dus zijn die koersvalspeculaties met ,,een beetje goede wil'' nog wel te verklaren. Maar geheel onverklaarbaar zijn speculaties door diezelfde ,,betrouwbare beurspartijen'' met aandelen van grote herverzekeraars als Swiss Re, Munich RE en het Franse AXA. Solide ondernemingen met stabiele koersen, tenzij er een ramp gebeurt met veel doden en heel veel materiële schade.

,,Dus toch Bin Laden, want die wist het!'', hoor ik de Hilversumse journalistiek in koor roepen. Nee hoor, wat met een beetje onderzoek al boven water was gekomen, en vrijdag in deze krant op pagina 17 nog eens bevestigd werd, is dat Deutsche Bank een van die voorzienige ,,betrouwbare beurspartijen'' is geweest.

,,Dus heeft Zalm toch gelijk'', roept het Hilversumse koor nu tevreden uit, want zo'n gigantische bank is inderdaad ,,een betrouwbare beurspartij'', daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wat weten we eigelijk van die Deutsche Bank? ,,Ze hebben een filiaal in Amerika waar Máxima werkte'', roept de Radio Royalty Verslaggeven triomfantelijk uit, maar dat is dan ook het enige dat ons radio-wereldje er over weet.

Dat is jammer, want juist rond die Amerikaanse vestiging doen allerlei sinistere complottheorieën de ronde, waaronder een zeer opmerkelijke met een hoofdrol voor een zekere A.B. Krongard, bijgenaamd `Buzzy' Krongard.

Krongard was tot 1997 hoofd van de zakenbank A.B. Brown die in dat jaar werd overgenomen door Bankers Trust. Krongard wordt bij de nieuwe firma hoofd `private client relations' en onderhoudt contacten met cliënten onder de rijksten en machtigsten van deze aarde.

In 1999 wordt die exclusieve en zeer succesvolle bank overgenomen door Deutsche Bank. Krongard, de grote animator van deze overname, houdt wel zeer stevige contacten met de Deutsche Bank, maar gaat niet mee. Hij heeft een baan aangeboden gekregen als adviseur van CIA-directeur George Tenet. En in maart 2001 wordt hij door toedoen van president Bush persoonlijk gepromoveerd tot executive director van de CIA. Dat is een topfunctie, waarin hij als geen ander op de hoogte kan zijn van komende terroristische aanslagen. ,,Je weet alleen niet precies waar en wanneer'', zoals daags na de aanslagen een andere hoge CIA-baas aan de pers liet weten.

Een interessante loopbaan van die Buzzy Krongard, daar zal iedereen het over eens zijn. Bijzondere inside information en nauwe contacten met ,,betrouwbare beurspartijen'', dat riekt naar een gruwelijke vorm van voorkennis. Onderzoek naar dit even spectaculaire als speculatieve verhaal laat ik dan ook liever over aan de vakkundige dames en heren van onze radiojournalistiek, waarbij ik van harte hoop dat ik snel ontmaskerd zal worden als ,,fantasierijke complottheorieën aanhangende idioot'' die onmiddellijk weg moet bij de NRC.

Ik hoop het innig!

    • Hans Dulfer