Bridgetitel voor Amerikanen

De Verenigde Staten 2 hebben in Parijs de Bermuda Bowl, de open wereldkampioenschappen bridge, gewonnen. In een spannende finale versloegen de Amerikanen hun Noorse tegenstanders met 286-265. In de Amerikaanse ploeg speelde Rose Meltzer uit Los Angeles. Zij is de eerste vrouw die de Bermuda Bowl heeft gewonnen.

De eindstrijd ging over 128 spellen. Halverwege hadden de Noren nog een riante voorsprong van 91 punten. Maar onder aanvoering van Meltzer werd de hopeloos lijkende achterstand weggewerkt. Met nog zestien spellen voor de boeg was de stand gelijk. De manier waarop het Amerikaanse paar Sontag-Weichsel de tegenstanders Groetheim en Aa vervolgens intimideerden, was op het randje van het toelaatbare. Sontag jongleerde tussen het spelen door met een zilveren dollar of stond bij het minste of geringste naast zijn stoel.

De Noren bleven rustig en boden op één van de laatste spellen een prachtig slem uit. Ze hadden echter de pech tegen een slecht zitsel aan te lopen. Onmiddellijk na afloop stak Sontag de hand uit naar zijn partner om hem te bedanken. Opmerkelijk, want dit is not done bij bridgen.

De onsportiviteiten bleven hiertoe niet beperkt. De Amerikanen haalden zich de woede van de Noren op de hals, toen Weichsel kort voordat naar het toilet moest. Er bestond de mogelijkheid tot oogcontact met zijn partner Sontag, die op dat moment weer een rondje liep in de speelkamer. Bij terugkeer aan de tafel legde Weichsel, naar later bleek, zijn beslissende troefstart op tafel.

De Nederlander Jan Louwerse, in Parijs namens de wereldbridgebond aanwezig en verantwoordelijk voor de tafelindeling, achtte de kans klein dat er daadwerkelijk onreglementair is gehandeld. De uitkomst was verklaarbaar en bovendien dienden de Noren geen protest in.

Duitsland won de strijd om de Venice Cup, het WK voor vrouwen. In de finale werd Frankrijk met miniem verschil verslagen: 218-215,5. De beslissing viel in het voorlaatste spel toen sterspeelster Von Arnim een onmogelijke geachte manche uit het vuur sleepte.

    • Jan van Cleeff