Boekfeest 2001 slecht bezocht

De vierdaagse beurs Boekfeest 2001 in Ahoy' in Rotterdam heeft ongeveer 10.000 bezoekers getrokken, aldus organisator RTB beurzen. ,,De verwachting van 30.000 was achteraf gezien te hoog'', volgens RTB-directeur J. van Straten. ,,Maar bij een nieuwe beurs is het normaal dat je erop verliest.'' Hoe groot het verlies is, wil van Straten niet vertellen. Of er volgend jaar weer een Boekfeest komt, hangt af van het tijdens de beurs onder bezoekers en deelnemende uitgevers uitgevoerde onderzoek.

Op het Boekfeest, van afgelopen donderdag tot en met zondag, presenteerden meer dan honderd uitgevers hun aanbod en lazen negentig auteurs voor uit eigen werk. De meeste bezoekers kwamen in het weekend, vooral op zondag. Auteur Carry Slee vond de beurs `niet geslaagd': ,,Het leefde niet. Er is niet genoeg publiciteit voor gemaakt.'' Slee zag zondagmiddag `enkele honderden' mensen. Ook Marjoleine de Vos, die op zaterdagmiddag gedichten voorlas, noemt het evenement `dunbevolkt'. Dat duidt op een ander getal dan de 10.000 waar de organisatie het over heeft.

Uitgever Wouter van Oorschot zegt dat er weliswaar `te weinig' bezoekers op de beurs waren, maar dat hij er ook niet veel verwachtte: ,,Het is voor het eerst in lange tijd dat zo'n beurs wordt georganiseerd. Bovendien zijn we tegengewerkt door de boekhandelsvereniging.'' Die vereniging, de NBB, besloot zich terug te trekken van het Boekfeest 2001 omdat uitgevers weigerden van de boeken die ze op de beurs zouden verkopen 40 procent `boekhandelsmarge' af te staan. Directeur Van Straten noemt de beurs `geen bedreiging voor de boekhandel'. Hij hoopt dat bij een eventueel vervolg de boekhandels wel meedoen.