Bezorgers weigeren magazine met koran

Enkele islamitische krantenbezorgers in Amsterdam hebben zaterdag geweigerd het maandelijks verschijnende magazine van NRC Handelsblad te bezorgen. Zij maakten bezwaar tegen het omslag van het kleurenmagazine, waarop de koran was afgebeeld.

Dit gebeurde bij vier agentschappen in Amsterdam, waardoor ongeveer vier- à vijfduizend abonnees het magazine mogelijk niet hebben ontvangen. De afdeling lezersservice van de krant heeft ongeveer 150 klachten gekregen van mensen die het niet hadden gekregen. Zaterdagmiddag heeft het distributiebedrijf van PCM Uitgevers veel van de problemen al ondervangen.

Abonnees of winkels die het nummer niet ontvingen krijgen het vandaag bij de reguliere bezorging alsnog. Per agentschap werken gemiddeld dertig bezorgers.

De omslagfoto verwijst naar een artikel in M, waarin zes arabisten met elkaar in debat gaan over de rol van de islam en de vraag in hoeverre deze gepolitiseerd is. De foto betreft de voorkant van een koran uit Beiroet, daterend van 1984. Volgens Hans Jansen, universitair docent Arabisch in Leiden, is de islamitische wet onduidelijk over het afbeelden van koranteksten. ,,In de wet staat dat teksten uit de koran niet weggegooid mogen worden, ze moeten worden begraven of ingemetseld. Maar er is geen algemeen islamitisch gebod dat door iedereen gevolgd wordt.''

Volgens hoofdredacteur F. Jensma van NRC Handelsblad heeft de redactie niet tevoren beseft dat een omslag met een reproductie van de koran problemen zou veroorzaken. Hij pleit voor het `in proportie zien' van wat volgens hem een `incident' is. ,,Het gaat om relatief weinig kranten die niet zijn bezorgd.'' Volgens Jensma is het onmogelijk om een krant te maken die nooit iemand kwetst. Van lezers heeft de redactie tot nu toe geen enkele negatieve reactie op het omslag gekregen.

Volgens F. Hutson, directeur Distributie, heeft de weigering M rond te brengen het Distributiecentrum `enkele honderden guldens' schade berokkend. ,,Er gebeurt ook wel eens iets met een auto die kranten vervoert.''

koran: pagina 3

hoofdartikel: pagina 7