Bank-verzekeraars in de lift in Amsterdam

De Amsterdamse beurs is goedgeluimd de week begonnen. Speculerend op een Amerikaanse renteverlaging stegen alle ondernemingen uit de financiële sector. Technologiefondsen stonden vanochtend net als in de rest van Europa eveneens in de belangstelling.

De grote financiële concerns zorgden vanochtend voor belangrijke rugwind voor de AEX-index. Fortis, ING, ABN Amro en Aegon, alle wonnen rond de 2 procent. Volgens handelaren neemt de speculatie op een Amerikaanse renteverlaging toe. Dat is in het voordeel van banken en verzekeraars omdat zij dan tegen lagere tarieven geld kunnen aantrekken. De markt verwacht dat Fed-voorzitter Alan Greenspan het tarief waartegen commerciële banken bij de monetaire autoriteiten kunnen lenen morgen met een half procentpunt verlaagd. Aegon was de grootste stijger onder de financiële waarden. De verzekeraar publiceert komende donderdag de resultaten over het derde kwartaal.

Post- en distributiebedrijf TPG stelde de markt vanochtend niet teleur met zijn cijfers over het derde kwartaal. Het was de eerste keer dat het concern kwartaalcijfers publiceerde. Daarbij werd de prognose herhaald dat de winst dit jaar met ten minste 20 procent zal groeien. Het concern benadrukte dat het vierde kwartaal traditioneel het beste kwartaal is van het jaar. De koers van TPG noteerde tegen het middaguur 4 procent hoger op 21,85 euro.

De technologiebranche deed het goed. Grootste winnaar op het Damrak was KPN dat met een koerswinst van 7 procent de grens van 5 euro met glans doorbrak. Tegen het middaguur noteerde het telecomaandeel rond de 5,30 euro. Naast een goed sentiment voor technologische waarden profiteerde KPN van de definitieve bevestiging dat het zijn belang in de voormalige Ierse staatsmonopolist Eircom voor 632 miljoen euro van de hand heeft gedaan aan een consortium investeerders waaronder George Soros. Andere grote klimmers uit de technologiesector waren KPNQwest (+4 procent), ASML (+4 procent) en Philips (+3 procent).

De AEX-index volgde de optimistische stemming op collegabeurzen in Europa. De belangrijkse graadmeter van het Damrak kende vanochtend nauwelijks dalende fondsen en klom met 1,6 procent naar 475 punten.

Koninklijke Olie, een zwaargewicht uit de index, stond in de schijnwerpers door een bericht in de Britse krant The Independent. Shell zou een bod uit willen brengen van 11 miljard dollar. Het concern zou zijn oog hebben laten vallen op het in problemen verkerende Enro, de grootste energiehandelaar ter wereld.