Arizona verslaat Yankees in finale

De honkballers van de Arizona Diamondbacks hebben afgelopen nacht de World Series gewonnen. In de finale van het officieuze wereldkampioenschap versloeg de ploeg titelverdediger New York Yankees met 4-3. In de zevende en beslissende wedstrijd won Arizona voor eigen publiek met 3-2 van de onttroonde kampioen.

Het was pas de derde keer in de historie van de World Series dat de thuisploegen alle wedstrijden wonnen. De beslissing in het laatste duel viel pas in de negende inning. Een honkslag van Luis Gonzalez leidde tot uitzinnige vreugde bij de bijna vijftigduizend toeschouwers in Phoenix.

Als winnaar van vier van de laatste vijf edities begonnen de Yankees als favoriet aan de World Series. De Diamondbacks namen in de eerste twee thuiswedstrijden een verrassende 2-0 voorsprong. Oudgedienden als Gonzalez, Grace en Williams bewezen dat ze niet voor niets de finale hadden gehaald. In New York bogen de Yankees, één keer aangemoedigd door president Bush, de achterstand in een 3-2 voorsprong om. Zaterdag bracht Arizona voor eigen publiek de stand weer in evenwicht met een 15-2 zege.

Het duel tussen de Yankees en de Diamondbacks was ook de strijd tussen de werpers Schilling en Clemens. In het laatste duel hield Schilling het ruim zeven innings vol. Hij moest daarin twee runs en zes slagen toestaan. ,,Het is fantastisch om dit te mogen meemaken. Ik heb wel even tijd nodig om te realiseren wat we hebben gepresteerd.''

Zijn concurrent Clemens stond zes innings op de heuvel voor de Yankees. Hij gaf daarbij één run en zeven slagen weg. ,,Clemens heeft het goed gedaan'', meende manager Torre van de Yankees. ,,Het zat ons net niet mee. Ik ben teleurgesteld, want ik ben een slechte verliezer. Maar ik kan alleen maar trots zijn op mijn team. We hebben alles gegeven, maar het was net niet genoeg.''

Zijn collega Brenly is de eerste manager sinds Ralph Houk in 1961 die in zijn eerste jaar als hoofverantwoordelijke met zijn team de World Series op zijn naam weet te brengen. ,,Dit is ongelooflijk'', aldus Brenly. ,,We hebben er een geweldige reeks van gemaakt.''