Albert en Max

Albert Heijn heeft zijn thuisservice vernieuwd. Klanten die in het bezorggebied van `Albert', zoals de nieuwe internetwinkel heet, wonen kunnen voortaan producten uit vijf Ahold-winkels laten bezorgen. Behalve Albert Heijn zijn dat de drogisten Etos en De Tuinen, slijter Gall & Gall en DeliXLShop.

Het minimumbestelbedrag is 80 gulden. De bezorgkosten bedragen 15 gulden, een forse verhoging ten opzichte van de oude Albert Heijn Thuisservice. Voorheen werden de boodschappen op werkdagen voor 6 gulden en op zaterdag voor 9 gulden afgeleverd. Daar staat tegenover dat de prijzen van de boodschappen in de webwinkel gelijk zijn aan die van de echte winkels. Bij AH Thuisservice waren de meeste producten iets duurder. Albert levert veel sneller dan zijn voorganger. De boodschappen worden binnen 24 uur bezorgd.

Helemaal perfect werkt Albert nog niet. Vanochtend kon er nog niets bij Gall & Gall en De Tuinen besteld worden. AH Thuisservice had twee keer zo lang nodig.

Oude klanten van AH Thuisservice die voor het eerst inloggen bij Albert moeten hun geboortedatum invullen voordat ze mogen winkelen. Waarom Ahold deze informatie wil hebben is onduidelijk. In de privacyverklaring belooft het concern zorgvuldig met de persoonsgegevens van de klanten om te gaan en ze niet te verkopen aan derden.

Een groot voordeel van de nieuwe site is dat van vrijwel alle producten een afbeelding te zien is. Toch kan winkelen bij Albert een verwarrende ervaring zijn. Wie kiest voor de algemene interface, van waaruit producten uit alle winkels te bestellen zijn, krijgt een merkwaardige indeling voorgeschoteld die bestaat uit rubrieken als `gezond', `grote boodschappen', `feest', `niet vergeten'. Onder `niet vergeten' tref je onder meer aan `onderweg', `echt niet vergeten' en `rommel-la'. Maar waar nu de melk staat?

Handiger is het om voor de afzonderlijke winkels te kiezen, die bereikt kunnen worden door op het logo te klikken. Albert Heijn heeft een logische indeling: `aardappelen/groente/fruit', `vlees', `vis', `ontbijt', `zuivel' enz. Onlogisch is weer dat je zowel bij Albert Heijn als bij Etos tandpasta kunt kopen. Helemaal raar is het dat Etos geen Elmex tandpasta verkoopt en Albert Heijn wel.

Wie Albert te duur vindt kan terecht bij Max Foodmarket. Deze online supermarkt bezorgt net als Albert in de Randstad. (Beide supermarkten hebben overigens een `postcode checker' waarmee gekeken kan worden op welke adressen bezorgd wordt.) Max Foodmarket rekent geen bezorgkosten en levert binnen twee tot vier uur. Het minimumbestelbedrag is 50 gulden. De prijzen zijn beduidend lager dan die van Albert. Een tube Elmex tandpasta kost bij Albert 5,70 gulden en bij Max Foodmarket 4,39 gulden. Een fles Beaujolais cru fleurie is bij Max Foodmarket drie gulden goedkoper. Een ander voordeel van Max Foodmarket is dat de bestelling nog veranderd kan worden. Wie iets is vergeten kan dat nog toevoegen. Bij Albert kan dat niet. Een nadeel van Max Foodmarket is dat het aanbod veel beperkter is dan dat van Albert Heijn. Muesli wordt er bijvoorbeeld niet verkocht.

Max Foodmarket kijkt meteen of de bestelde boodschappen op voorraad zijn. Dat is slim, want niets is vervelender voor een winkelier dan een teleurgestelde klant. De alternatieven die Max Foodmarket voorstelt deugen meestal niet. De vervangende producten lijken over het algemeen niet op de oorspronkelijke bestelling.

Een voordeel van Max Foodmarket is dat de bezorgers vrijwel altijd op tijd komen. Zelfs in de spits komen ze zelden te laat Als ze te laat komen, krijg je een tegoedbon van 25 gulden die gebruikt kan worden voor de volgende bestelling. De laatste paar keer dat ik boodschappen heb besteld bij AH Thuisservice was de bezorger telkens een tot twee uur te laat.

Websites: www.albert.nl; www.maxfoodmarket.nl; www.thuisboodschappendoen.nl

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver