Aegon houdt vast aan eerdere verwachtingen

Aegon presenteert donderdag kwartaalcijfers. Een winstwaarschuwing blijft vooralsnog uit.

ING deed het, en ABN Amro ook. Beide concerns waarschuwden vorige maand dat de winst lager uit zal vallen dan voorspeld. De andere twee grote financials, Fortis en Aegon, houden daarentegen vast aan hun eerder gedane uitspraken. Fortis houdt het nog altijd op een winstgroei van 12 procent ,,als het economische klimaat niet verder verslechtert''. En ook Aegon blijft bij zijn in augustus aangescherpte winstprognose van 12 tot 17 procent winstgroei. Het concern hanteerde eerst een winstprognose voor het hele jaar van tussen de 10 en 15 procent per aandeel. Hoe het derde kwartaal is verlopen legt het concern donderdag uit.

Voor Aegon verwachten analisten gemiddeld een nettowinst per aandeel van 0,43 euro, een stijging van 8 procent. Over de eerste negen maanden zal de winst per aandeel dan naar verwachting met 12 procent toenemen naar 1,30 euro. De financiële waarnemers gaan er van uit dat de stijging deels autonoom is, maar voor een groot deel afkomstig is uit valuta-effecten en extra toerekening van gerealiseerde beleggingsresultaten aan de winst. Wat dat laatste betreft: de verzekeraar profiteert, ten aanzien van het beleggingsresultaat, van zijn bekritiseerde boekhoudmethode, waardoor in het verleden behaalde beleggingswinsten de motor achter de winstgroei van het lopende boekjaar vormen.

Hoe lang dat zo blijft is natuurlijk de vraag. De commissie-Traas heeft in opdracht van het ministerie van Financiën voorstellen gedaan voor de verslaglegging van verzekeraars. Een van de belangrijkste onderdelen van het voorstel is dat beleggingsresultaten, voor een levensverzekeraar als Aegon een belangrijke bron van inkomsten, niet langer over dertig jaar mogen worden uitgesmeerd.

Branchegenoten als ABN Amro en ING hebben hun vooruitzichten mede moeten aanpassen als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten en de verder verslechterende omstandigheden op de financiële markten.

Aegon heeft echter snel laten weten dat de directe schade door de aanslagen voor het lopende boekjaar beperkt zal blijven tot 30 miljoen dollar.