Aantal hypotheken stabiliseert na lange periode van daling

Het aantal afgesloten hypotheken heeft zich na een daling van twee jaar enigszins gestabiliseerd. In het derde kwartaal van 2001 kwam het aantal hypotheken uit op 124.000, ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag steeg de afgelopen drie maanden met 11 procent tot 155.000 euro.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekendgemaakt. De stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag houdt volgens het CBS verband met de gemiddelde woningprijs. Die is in de laatste vier kwartalen met 8 procent toegenomen tot 191.000 euro. Ten opzichte van het tweede kwartaal is er sprake van 3 procent. De aanslagen van 11 september hebben vooralsnog geen invloed op de huizenprijzen, zo constateerde de makelaarsvereniging NVM ook al. De NVM meldde eerder wel dat de zogeheten looptijd van huizen toe was genomen in het derde kwartaal, met ruim 14 procent. Een woning stond gemiddeld 57 dagen te koop.

Het CBS meldt ook dat de rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken in het derde kwartaal licht gedaald is, tot 5,8 procent. Deze daling volgt de ontwikkeling op de kapitaalmarkt. In het laatste kwartaal van 2000 stond de rente nog op 6,2 procent, de hoogste stand sinds 1996.

De totale hypotheekschuld bij de financiële instellingen is opgelopen tot 304 miljard euro. De gemiddelde schuld per woning (met hypotheek) bedraagt 102.000 euro. Vijf van de zes woningen zijn met een hypotheek belast.

Onlangs werd bekend dat banken en verzekeraars de laatste maanden wat huiveriger zijn geworden met het verstrekken van hoge hypotheken voor de aankoop van een eigen huis. Volgens een zegsman van makelaarsclub NVM zijn hypotheekverstrekkers vanwege de huidige economische ontwikkelingen minder snel geneigd hoge hypotheken af te geven.