Weer hindert Amerikanen

Een Amerikaanse gevechtshelikopter met aan boord elitetroepen heeft afgelopen nacht in slecht weer een noodlanding moeten maken in Afghanistan. Volgens het Pentagon raakten vier inzittenden niet levensgevaarlijk gewond. Alle militairen zijn met een andere helikopter in veiligheid gesteld en F-24 gevechtsvliegtuigen hebben vervolgens het beschadigde toestel vernield, aldus het Pentagon.

Waar in Afghanistan het ongeval zich heeft voorgedaan, is niet bekendgemaakt. Wel onderstreepte een zegsman dat de oorzaak te maken heeft met het slechte weer en niet met luchtafweer van de Talibaan. Gistermiddag al zei schout-bij-nacht John Stufflebeem in Washington dat de slechte weersomstandigheden in Afghanistan de Amerikanen parten spelen bij hun operaties in het noorden van Afghanistan. Plannen om speciale eenheden in te zetten ter versterking van de al aanwezige grondtroepen, zijn daarom de afgelopen 24 uur uitgesteld, aldus Stufflebeem. ,,Het gebied waar de commando's ingezet moeten worden, wordt geteisterd door ijsregens.''

Vooralsnog lijken de VS evenwel in te zetten op een spoedig offensief van troepen van de zogeheten Noordelijke Alliantie. Gisteren bestookten B-52 bommenwerpers opnieuw en intensiever frontlinies van de Talibaan in het noorden van het land. Ook kwamen gisteravond berichten over bombardementen bij het vliegveld van Kabul.

Dat een nieuw offensief wordt voorbereid, valt mogelijk ook af te leiden uit het bliksembezoek dat minister van Defensie Rumsfeld dit weekeinde aan de buurlanden van Afghanistan brengt. Eergisteren kondigde Rumsfeld aan dat de VS meer grondtroepen willen sturen, alsmede geavanceerde verkenningsvliegtuigen. Gisteren vertrok Rumsfeld naar Moskou en vervolgens gaat hij naar Tadzjikistan, Oezbekistan, Pakistan en India. Volgens een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie zal Rumsfeld in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe een ontmoeting hebben met de leider van de verzetscoalitie, generaal Mohammad Quassim Fahim. De Noordelijke Alliantie zegt haar troepen in gereedheid te hebben gebracht voor een offensief, maar dat zij pas in de aanval kan gaan als de Talibaan-linies voldoende zijn verzwakt door bombardementen.