Verdedigend Vitesse pas op valreep gelijk

Pas in de negentigste minuut redde Vitesse gisteravond een punt in de uitwedstrijd tegen Willem II (1-1). Niet eerder dan bij een achterstand was het team van Ronald Koeman bereid het defensieve spel op te geven.

In tijden dat het Nederlands voetbal steeds verder wegzakt richting de grijze Europese middenmoot, levert een verdedigende spelopvatting in de nationale competitie vaak punten op. Vitesse was gisteravond bij Willem II pas na de openingstreffer van Bombarda in de 68ste minuut bereid naar voren te voetballen. De late verandering van speelstijl leverde de Arnhemmers nog een punt op ook door een treffer in de laatste minuut van Amoah: 1-1.

Ook Willem II kon de verdedigende speelstijl van Vitesse dus niet helemaal afstraffen. Bij gemis van een echte spits lijkt ook trainer Ronald Koeman bekeerd door de stroming die onder de naam Nieuw Realisme met verdedigend voetbal steeds meer zieltjes wint.

Op papier laat de oefenmeester zijn ploeg nog steeds met drie spitsen voetballen. De wedstrijd bij Willem II leerde echter dat vleugelaanvallers Babangida en Sikora vaak als aanvallende middenvelders dienst doen. Alleen in balbezit mag het duo de eenzame aanvaller Van Beukering ondersteunen.

De behoudende strijdwijze leverde dit seizoen vaak succes op. Ruim op eenderde van de competitie bekleden de Arnhemmers nog steeds de derde plaats. Na het gelijkspel bij Willem II kan Heerenveen echter een plaatsje klimmen. Bij een zege op Fortuna Sittard passeren de Friezen dit weekeinde Vitesse.

De Arnhemmers danken de goede positie aan de defensie. De Arnhemse achterhoede incasseerde bij Willem II pas de vierde tegentreffer in twaalf competitieduels. Behalve de Tilburgers wisten slechts NEC, Heerenveen en Sparta één keer te scoren tegen Vitesse. De verdedigende instelling wreekt zich in de voorhoede. Vitesse scoorde bij Willem II pas zijn elfde doelpunt. Tekenend voor matige Arnhemse productie is dat middenvelder Van der Schaaf met twee treffers clubtopscorer is.

Excelsior lijkt de weg in de eerste divisie even kwijt. De Rotterdammers leden gisteravond na het verlies tegen ADO Den Haag de tweede nederlaag binnen een week, nu ook nog voor eigen publiek. RBC sleepte drie punten weg uit Woudenstein (1-2).

Emmen profiteerde van deze nieuwe uitglijder. Door in Oss met 3-1 te winnen van TOP brachten de ploeg de achterstand op koploper Excelsior terug tot slechts één punt.