Trimble niet weer premier Noord-Ierland

David Trimble is er gisteren niet in geslaagd opnieuw premier van Noord-Ierland te worden. Bij een stemming in het parlement in Belfast kreeg hij onvoldoende steun van zijn eigen partij, de Ulster Unionisten.

De gematigde Trimble legde in juni zijn premierschap neer uit onvrede over het uitblijven van ontwapening door het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). De Britse regering reageerde daarop met het intrekken van het Noord-Ierse zelfbestuur, om te voorkomen dat nieuwe verkiezingen het vredesproces verder onder druk zouden zetten. Anderhalve week geleden besloot de IRA uiteindelijk een begin te maken met ontwapening. Dat was voor Trimble aanleiding zich – met steun van de achterban van zijn partij – opnieuw kandidaat te stellen voor het premierschap.

Hoewel iets meer dan 70 procent van de parlementsleden Trimble steunde, werd hij niet gekozen. Volgens het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998 heeft de premier voor zijn verkiezing echter zowel een protestantse als een katholieke meerderheid nodig. Maar omdat twee leden van zijn eigen (gematigde) protestantse partij meestemden met protestantse haviken als dominee Ian Paisley van de Democratic Unionist Party, wist trimble zich slechts verzekerd van steun van 49,2 procent van de protestantse parlementariërs.

Martin McGuinness, tweede man van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, noemde de uitslag ,,een grote teleurstelling''. Volgens McGuinness hadden de tegenstanders van het vredesproces ,,hun dag'', maar ,,ze mogen niet de kans krijgen dat het op hun manier zal gaan'', voegde hij eraan toe.

Volgens Trimble, die de dissidenten in de partij van ,,schandelijk gedrag'' beschuldigde, was de mislukking van zijn herverkiezing geen reden ,,tot wanhoop''. Hij zei er op te vertrouwen dat de voorstanders van het vredesproces zullen slagen, maar ,,dat het alleen iets langer duurt dan we vanmorgen dachten''.

De twee dissidenten van de UUP, Pauline Armitage en Peter Weir, hebben onvoldoende vertrouwen in het IRA-besluit. Daarom stemden ze tegen de terugkeer van Trimble. Weir ziet het IRA-besluit ,,als een cynisch, eenmalig gebaar, eerder dan een proces dat zal leiden tot volledige ontwapening''. Weir zei tegen Trimble te hebben gestemd omdat hij een stabiele vrede in Noord-Ierland wil.

De Britse regering zal mogelijk het zelfbestuur opnieuw opschorten. In een poging de impasse te doorbreken, worden gesprekken gevoerd met de neutrale Alliance Party. Die zou zich – net als de Women's Coalition al deed – tijdelijk als protestantse partij kunnen laten registreren om daarmee Trimble alsnog aan een protestantse meerderheid te helpen. Dat is een dilemma voor de partij van David Ford. Omdat hij zich verzet tegen het systeem waarbij partijen zich op grond van hun godsdienst kunnen laten registreren.