Snurken

Naar aanleiding van het artikel `Nachtonrust' geschreven door M.A.J. Eijkman (W&O, 13 oktober) wil ik graag uw aandacht vragen voor mijn recente snurkervaring.

Na een heupoperatie is mij aangeraden drie maanden op de rug te slapen om het risico van `uit de kom schieten' te vermijden. Dat was even wennen. Inslapen deed ik wel maar 's nachts werd ik herhaaldelijk wakker met een droge mond. Eenmaal thuis, terug uit het ziekenhuis, bleek dat dat kwam door mijn gesnurk.

Volgens beschrijvingen van mijn echtgenoot zakt mijn onderkaak ver naar beneden tot op de borstkas. Na een tijd klinkt er een keiharde snurkstoot, dan is het weer even stil, het lijkt erop of de ademhaling gestopt is waarna er weer een oorverdovend gesnurk uitgestoten wordt en dan ben ik inmiddels wakker geworden met zo'n droge mond dat ik met twee handen de bovenlip over mijn tanden moet trekken terwijl de binnenkant van de mond rauw en pijnlijk aanvoelt. Een slokje water doet wonderen. Dit herhaalt zich ettelijke malen per nacht. Mijn kwaal lijkt op de slaapapneu waar de heer Eijkman het over heeft. Mijn man suggereerde om 's nachts een halskraag uit te proberen. In de apotheek heb ik een passend exemplaar uitgezocht.

Ook ik heb nu een wondermiddel tegen mijn gesnurk, de hoofdpijn en de moeheid die dat met zich meebrengt. Door de neksteun krijgt de onderkaak niet meer de kans omlaag te zakken. De mond blijft dicht, de snurkproblemen zijn voorbij en mijn man droomt nu dat hij naast Nefertiti slaapt.

    • Isabelle van Riemsdijk