SELECTIE Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie tussen de beoogd lijsttrekker van Leefbaar Nederland Pim Fortuyn en de arabist Hans Jansen over Fortuyns niet aflatende kritiek op de islam in Nederland. Aan de orde komt de vraag of wij in Nederland een koude oorlog moeten voeren tegen de islam omdat deze een gevaar is voor onze cultuur. Ned.3, 12.08-13.02.

7-dagen. Aandacht voor de vergrijzing van Europa. In een vorig jaar gepubliceerd VN-rapport over bevolkingsontwikkeling wordt berekend dat Europa tussen nu en 2025 naar schatting 159 miljoen immigranten nodig zal hebben om de vergrijzing tegen te gaan. Onlangs waarschuwde Joseph Chamie, demograaf bij de VN, Nederland opnieuw deze ontwikkeling niet te negeren en maatregelen te treffen. Ned.3, 22.05-22.40u.

DOCUMENTAIRES

De islam in 50 minuten. Drie gasten vertellen over wat de islam voor hen betekent. Imam Abdullah Haselhoef praat over hoe hij de islam is gaan aanhangen en schrijfster Naima El Bezaz over de praktijk van haar geloofsovertuiging. En de uit Afghanistan gevluchte Shanaz Ariaie, gaat in op hoe in haar vaderland de islam wordt geïnterpreteerd. Ned.1, 12.05-13.00u.

ZDF Expedition: Terra X. Over luchtspiegelingen die in de woestijn maar ook elders voorkomen. En hoe de magie van de natuur de mensen kan verblinden. Afl.: Fata Morgana - Naturwunder und Zauberspuk. ZDF, 19.30-20.15u.

Correspondent. De kloof tussen de arme en rijke landen veroorzaakt veel onrust in de wereld. Een bezoek aan Ghana laat zien dat het grootste deel van de bewoners van dit land na twee decennia van financiële discipline slechter af is dan daarvoor. Afl.: Profits of doom. BBC2, 20.15-21.00u.

Egypt's golden empire. Eerste aflevering van een driedelige serie over de Egyptische historie. Vanaf 1560 voor Christus was Egypte niet meer bezet en voerden strijdlustige farao's het bewind over het land. Een van hen was een vrouw, maar dit wordt consequent verzwegen in de Egyptische geschiedschrijving. Afl.: The warrior pharoahs. BBC2, 21.00-21.50u.

Dokwerk: De Kamikaze kid. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Invasion. Serie over de invasiepogingen die door de eeuwen heen in Engeland zijn gedaan. Tien jaar na de Franse Revolutie vreesden mensen die aan de zuidkust leefden een invasie omdat Napoleon een enorm leger op de been bracht om het Kanaal over te steken. Als antwoord hierop werden forten langs de kust gebouwd. Afl.: The bogeyman is coming. BBC2, 22.00-23.00u.

Panorama. Er blijkt een geheime lijst te circuleren van slachtoffers van de menselijke vorm van de gekke-koeienziekte BSE, Creutzfeldt-Jakob. Afl.: VCJD; the risk list. BBC1, 23.15-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

HH Zondag. Betsy Udink over haar boek Klein Leed, waarin zij haar depressieve perioden belicht en Jan Rot over zijn nieuwe cd, theatervoorstelling en recente huwelijk. Ook aanwezig cineast Pim de la Parra. Ned.3, 17.00-18.00u.

KUNST & MUZIEK

Een beeld van steen. Over de steensoorten waar veel beelden die buiten staan van zijn gemaakt. Waarom kiest een beeldhouwer of steenhouwer voor een bepaalde steen voor zijn beelden op gebouwen, pleinen en in parken? Ook wordt ingegaan op de vraag welke steensoort is gebruikt bij de restauratie van de beelden op de St.-Jan in Den Bosch. Ned.1, 17.27-17.52u.

Close-up. Portret van modeontwerper Karl Lagerfeld die een echte workaholic blijkt te zijn. Hij toont zich openhartig, direct en zonder zonnebril. Ned.1, 18.32-19.30u.

Zeeman met boeken. Besprekingen van de boeken Een half leven (V.S. Naipaul), Kreutzersonate (Margriet de Moor), Twee keer geboren (Italiaanse schrijver Guiseppe Pontiggia) en Allah is niet verplicht van de Frans-Arikaanse schrijver Ahmadoe Kourouma. Ned.3, 23.42-0.32u.

Willemsens Musikszene. Interviews met jazzpianist Chick Corea en dirigent en operadirecteur Ingo Metzmacher. ZDF, 0.15-0.45u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling uit februari van dit jaar van het portret van de Poolsse componist Krzysztof Penderecki (1933). Soms is zijn muziek experimenteel, soms neo-romantisch, maar vaak een combinatie van avant-gardistische en traditionele elementen. Ned.3, 0.38-1.40u.

SPORT

Marathon New York. Verslag van de marathon in New York. Het is de eerste manifestatie die in New York wordt gehouden sinds de aanslag op de torens van het World Trade Center. Dit jaar is de marathon opgedragen aan de slachtoffers en de reddingswerkers van de aanslag op de WTC-torens op 11 september. Commentaar van Theo Reitsma en bondscoach wegatletiek Gerard Nijboer. Eurosport, 16.00-19.30 & Ned.2, 16.55-20.00u.

FILM

Bare skyer beveger stjernene / Sterren bewegen (Torun Lian, 1998, Noorwegen). Lyrische jeugdfilm waarin meisje de dood van haar broertje verwerkt. Ketnet, 11.20-13.00u.

Three Wishes (Martha Cooldige, 1995, VS). Melancholieke familiefilm met Patrick Swayze als mysterieuze man-met-hond, die het leven binnenstapt van oorlogsweduwe met twee kinderen in de jaren vijftig. VRT, 13.30-15.24u.

. Tri brata (Serik Aprymov, 1999, Kazachstan). Festivalhit is ingetogen parabel over drie broertjes die op zoek gaan naar een vergelegen ideaal. Moderne tijd wordt vertegenwoordigd door straaljagers. Ned.3, 14.02-15.15u.

Verlobung am Wolfgangsee (Helmut Weiss, 1956, Oostenrijk). Remake van Sophienlund (1943) is blijspel over gezin waarvan de kinderen buitenechtelijk blijken te zijn. ZDF, 15.25-17.00u.

Road House (Rowdy Herrington, 1989, VS). Patrick Swayze houdt schoonmaak in door Ben Gazzara geterroriseerde nachtclub in gewelddadige en onbezonnen hedendaagse western. V8, 22.00-24.00u., met reclame.

La fille de l'air (Maroun Bagdadi, 1992, Frankrijk). Misdaadfilm, gebaseerd op een spectaculaire ontsnapping uit de Santé-gevangenis in Parijs. Béatrice Dalle speelt een doortastend meisje dat vliegles neemt en met een helikopter haar wegens moord op een agent veroordeelde minnaar bevrijdt. ARD, 23.35-1.15u., nagesynchroniseerd.

Bruckners Entscheidung (Jan Schmidt-Garre, 1995, Denemarken/Duitsland). Filmbiografie van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner (1824-1896). ZDF, 0.50-2.10u.

Lady Mobster (John Llewellyn Moxey, 1988, VS). Slecht acteerwerk kenmerkt misdaadfilm waarin de dochter van een maffialid haar vermoorde ouders wil wreken. ZDF, 2.15-3.45u., nagesynchroniseerd.

RADIO

Vroege vogels. Onderzoeker Rob Lensink vertelt waarom ganzen in een V-formatie vliegen en Ruud Foppen gaat in op de vraag hoe de kloven tussen de versnipperde moeraslanden in Nederland overbrugd kunnen worden. Verder aandacht voor EHBO voor koeien, paarden en schapen. Radio 1, 8.08-10.00u.

OVT. Na column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager onder meer aandacht voor het rapport van de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang over de opvang van oorlogsslachtoffers in de jaren '45-'50. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Een debat tussen voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van antiglobalisten bij de komende Wereldhandelstop in Qatar en een gesprek met de antropoloog Mattijs van de Port over zijn boek Geliquideerd, criminele afrekeningen in Nederland. 747AM, 13.02-15.00u.

4 FM in concert. Opnamen van de slotdag Music Meeting uit de Stadsschouwburg in Nijmegen met o.a. optredens van de groepen Orient Express, N'Dadje project met Mola Sylla, Omar Sosa Septet (Cuba/VS ) en Magic Malik Orchestra (Ivoorkust/Frankrijk). Radio 4, 20.00-23.00u.

Uit het Nieuws. Herhaling van het gesprek uit 1999 met de onlangs op 81-jarige leeftijd overleden Jan Glastra van Loon, voormalig senator van D66. Hij vertelt onder andere over de vertrouwenscrisis met zijn toenmalige baas en minister van Justitie Dries van Agt. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met musicoloog Louis Peter Grijp over het 950 pagina's dikke boek Een muziekgeschiedenis der Nederlanden, een uitgave van het Meertens Instituut. Het boek is geschreven met een zo breed mogelijk publiek voor ogen. Zo komen onder meer Jan Peterszoon Sweelinck en Josquin des Prez erin voor maar ook de zangers Jacques Brel en André Hazes. 747AM, 23.00-24.00u.

Spiegels. Portret van SP'er Remi Poppe die na acht jaar de Tweede Kamer verlaat om weer actievoerder te worden. Maandag, 747AM, 15.00-16.00u.